Разследвания и новини без цензура

понеделник, 11 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна отхвърли предложението на Турция за международно разследване на взрива на язовир „Каховка“

Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба категорично отхвърли предложението на Турция за международно разследване на експлозията на язовирната стена на  „Каховка“, като нарече инициативата „игра за угаждане на руснаците“.

Това се случва, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонни разговори с Путин и Зеленски в сряда, предлагайки да организира международна комисия за разследване на атаката срещу язовира, която ще включва експерти както от Русия и Украйна, така и от ООН и Турция.

В интервю за украинския новинарски канал 1+1, Кулеба заяви, че е уморен от ООН и други, които предлагат да разследват експлозията и ги обвини, че играят „игра на квази-справедливост“.

„Абсолютно ясно е кой кой е“, каза Кулеба, отхвърляйки всякакви предположения, че Украйна може да е отговорна за взривяването на каквото и да било. — „Спокойно, господа“, каза той. – „Вече сме били там. Всичко това е просто игра, в която да угодите на руснаците“.

По-късно в интервюто министърът призна, че в крайна сметка ще се проведе разследване за разрушаването на язовира, но че няма да е скоро.

Междувременно украинският президент Владимир Зеленски също разкритикува ООН, както и Червения кръст, че не са действали на фона на наводненията, причинени от разрушаването на язовира.

Язовирът „Каховка“ беше частично разрушен във вторник сутринта, причинявайки наводнения в множество градове и села по поречието на река Днепър.

Още по темата: Украински генерал пред „Вашингтон Пост“ през 2022 г.: Тeствахме стрелба по язовир „Каховка“ с ракетна установка „Хаймарс“ 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.