Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна получава забранени касетъчни боеприпаси от Турция

Украйна получава забранени касетъчни боеприпаси от Турция, съобщи Foreign Policy. Доставките са започнали от ноември. В разследването се казва, че не е ясно колко от боеприпасите са били получени или дали те все още са били използвани на бойното поле. Касетъчните боеприпаси са множество малки експлозиви, събрани в бомба, ракета или артилерийски снаряд.

Въпросните оръжия се наричат подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение. Те са проектирани по време на Студената война, когато НАТО планира да ги използва, за да спре мащабна съветска инвазия в Европа. Снарядите са пълни с десетки суббоеприпаси, предназначени за нанасяне на удари по военни и леки бронирани цели, разпръснати на голяма площ за причиняване на повече щети и жертви.

Тези боеприпаси представляват дълготрайна опасност, тъй като някои суббоеприпаси могат да не успеят да се взривят и да имат потенциал да осакатят или убият някого години, след като са били разпръснати.

Законодателството на САЩ забранява износа на всякакви касетъчни оръжия с процент на неуспех над определен праг. Същите разпоредби изискват гаранции, че касетъчните боеприпаси няма да се използват в райони, където може да има цивилни граждани. Вашингтон многократно е отхвърлял исканията на Киев за доставка на касетъчни боеприпаси.

Повечето европейски членове на НАТО са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси от 2008 г., която забранява този вид оръжия. Турция не е подписала конвенцията, но има статут на наблюдател в базираната в Женева организация, която наблюдава прилагането на договора. Турция твърди, че следва правилата, въпреки че не е длъжна.

Според Foreign Policy оръжията, доставени на Украйна, са произведени по време на Студената война по силата на споразумение за съвместно производство със САЩ. Турските компании са произвели 155-милиметрови и 122-милиметрови касетъчни артилерийски снаряди, посочва списанието.

Нито Русия, нито Украйна са страни по конвенцията и според различни медийни публикации и двете страни са използвали своите касетъчни боеприпаси, съветско производство във въоръжения конфликт. През март ракета „Точка-У“ с касетъчни бойна глава уби над 20 души и рани още десетки в град Донецк. Москва обвини Киев за нападението, Украйна отрече да е виновна. Международната организация Human Rights Watch  по-късно заяви, че не може да разследва инцидента.

„Украйна вече има огромен проблем в ръцете си и въвеждането на това оръжие само го увеличава“, заяви Марк Хизнай, старши изследовател в оръжейния отдел на международната неправителствена органзация, пред Foreign Policy, коментирайки исканията  на Киев да получи касетъчни оръжия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.