Разследвания и новини без цензура

събота, 4 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна получава забранени касетъчни боеприпаси от Турция

Украйна получава забранени касетъчни боеприпаси от Турция, съобщи Foreign Policy. Доставките са започнали от ноември. В разследването се казва, че не е ясно колко от боеприпасите са били получени или дали те все още са били използвани на бойното поле. Касетъчните боеприпаси са множество малки експлозиви, събрани в бомба, ракета или артилерийски снаряд.

Въпросните оръжия се наричат подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение. Те са проектирани по време на Студената война, когато НАТО планира да ги използва, за да спре мащабна съветска инвазия в Европа. Снарядите са пълни с десетки суббоеприпаси, предназначени за нанасяне на удари по военни и леки бронирани цели, разпръснати на голяма площ за причиняване на повече щети и жертви.

Тези боеприпаси представляват дълготрайна опасност, тъй като някои суббоеприпаси могат да не успеят да се взривят и да имат потенциал да осакатят или убият някого години, след като са били разпръснати.

Законодателството на САЩ забранява износа на всякакви касетъчни оръжия с процент на неуспех над определен праг. Същите разпоредби изискват гаранции, че касетъчните боеприпаси няма да се използват в райони, където може да има цивилни граждани. Вашингтон многократно е отхвърлял исканията на Киев за доставка на касетъчни боеприпаси.

Повечето европейски членове на НАТО са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси от 2008 г., която забранява този вид оръжия. Турция не е подписала конвенцията, но има статут на наблюдател в базираната в Женева организация, която наблюдава прилагането на договора. Турция твърди, че следва правилата, въпреки че не е длъжна.

Според Foreign Policy оръжията, доставени на Украйна, са произведени по време на Студената война по силата на споразумение за съвместно производство със САЩ. Турските компании са произвели 155-милиметрови и 122-милиметрови касетъчни артилерийски снаряди, посочва списанието.

Нито Русия, нито Украйна са страни по конвенцията и според различни медийни публикации и двете страни са използвали своите касетъчни боеприпаси, съветско производство във въоръжения конфликт. През март ракета „Точка-У“ с касетъчни бойна глава уби над 20 души и рани още десетки в град Донецк. Москва обвини Киев за нападението, Украйна отрече да е виновна. Международната организация Human Rights Watch  по-късно заяви, че не може да разследва инцидента.

„Украйна вече има огромен проблем в ръцете си и въвеждането на това оръжие само го увеличава“, заяви Марк Хизнай, старши изследовател в оръжейния отдел на международната неправителствена органзация, пред Foreign Policy, коментирайки исканията  на Киев да получи касетъчни оръжия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.