Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна предлага да удари Иран и Сирия

Украинското правителство е призовало съюзниците си миналия месец да извършат ракетни удари по фабрики за дронове в Иран и Сирия, предлагайки Украйна сама да извърши атаките, ако й бъдат дадени оръжията за това, съобщи The Guardian, като се позова на документ с искането на Киев.

Въпросният доклад от 47 страници е бил предаден на правителствата от Г-7 от украински служители през август, съобщи британският вестник, като подчерта, че разполага с този документ. В него украинците твърдят, че дроновете камикадзе, използвани от руските сили, са произведени в Иран и Сирия и съдържат западни компоненти.

Киев твърди, че Русия използва произведени в Иран дронове Shahed-131 и Shahed-136 и че те съдържат съответно 51 и 57 части западно производство. „Сред производителите са компании със седалище в страните от коалицията за санкции: САЩ, Швейцария, Холандия, Германия, Канада, Япония и Полша“, се казва в документа.

Според The Guardian докладът препоръчва „ракетни удари по производствените предприятия на тези безпилотни летателни апарати в Иран и Сирия, както и по потенциална производствена база в Руската федерация“.

„Гореизложеното може да бъде извършено от украинските въоръжени сили, ако партньорите осигурят необходимите средства за унищожаване“, се казва в документа.

Докато Израел от време на време удря военни заводи в Сирия и се смята, че стои зад подобни атаки в Иран, е много малко вероятно САЩ или съюзниците им да обмислят директна атака срещу Иран. По същия начин е малко вероятно Украйна да получи ракетите с голям обсег, необходими за такава операция, като се има предвид, че САЩ дори изразиха резерви относно предоставянето на Киев на ракети, способни да поразяват цели вътре в Русия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.