Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна премахна 11 милиона книги на руски език от библиотеките

Над 11 милиона копия на рускоезични книги вече са премахнати от обществените библиотеки в Украйна, съобщи Евгения Кравчук, депутат от Върховната рада.

Тя заяви, че Министерството на културата е дало препоръки какви заглавия да се свалят от рафтовете.

Това се случва на фона на обявената от украинското правителство инициатива за „преодоляване на последиците от русификацията“. Решението включва прочистване на училищата от определена литература, преименуване на улици и демонтиране на паметници на руски исторически личности.

Според Кравчук, заместник-председател на Комисията по хуманитарна и информационна политика, към ноември са премахнати 19 милиона екземпляра от книги, включително 11 милиона на руски език.

„Някои книги на украински език от съветско време също се премахват“, каза Кравчук. Депутатът отбеляза, че няма достатъчно налична литература на украински език.

„Съотношението на книгите на руски и украински език в нашите библиотеки е много обезсърчаващо. Говорим за необходимостта от по-бързо актуализиране на запасите и набавяне на книги на украински език“.

През юни украинското министерство на образованието предложи от учебната програма да бъдат премахнати повече от 40 книги на руски и съветски автори. Списъкът включва произведения на световноизвестни класически писатели като Лев Толстой, Фьодор Достоевски и Александър Пушкин, както и Борис Пастернак и Михаил Шолохов, и двамата спечелили Нобелова награда за литература. Украинският министър на културата Александър Ткаченко призова света да бойкотира руската култура, твърдейки, че Москва я използва за пропаганда.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.