Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна призна, че е свалила ракетата, паднала върху жилищен блок в Днепър

Руската ракета, която падна върху жилищен блок в източния украински град Днепър, е била прихваната и свалена във въздуха от противовъздушната отбрана на Украйна, съобщи Алексей Арестович, старши съветник на президента Владимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Зеленски и украински официални лица първоначално съобщиха, че девететажната сграда е била ударена от руска ракета. Според областния управител Валентин Резниченко броят на загиналите е нараснал до 18 загинали и 73 ранени.

Арестович обаче заяви в интервю за Марк Фейгин, че ракетата е била свалена от украинските войски.

Попитан дали силите за противовъздушна отбрана в Днепър са имали възможност да прихванат идващата ракета, Арестович заяви: „Тя беше свалена. Очевидно е паднала върху жилищния блок. Но избухна при падане.“

По-късно Арестович написа във Фейсбук, че Русия в крайна сметка е отговорна за смъртните случаи. „Всички прекрасно разбират, че трагедията нямаше да се случи, ако не беше руският удар“.

„Никой няма да обвини Украйна. Точно както не беше обвинена, когато нашата ракета за противовъздушна отбрана падна в Полша, убивайки двама полски граждани“, добави Арестович, визирайки трагичния инцидент с паднала ракета в Полша.

На 15 ноември ракета от украинската ПВО уби двама души в полското село Пржеводов близо до украинската граница. Полските власти заявиха тогава, че снарядът най-вероятно е бил изстрелян от украинските сили, които се опитват да отблъснат руска атака. Президентът Зеленски първоначално твърдеше, че Полша е „ударена от руски ракети“, но по-късно заяви, че е необходимо допълнително разследване, за да се установи какво се е случило. Американският президент Джо Байдън съобщи, че е малко вероятно ракетата в Полша да е руска.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.