Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна ще легализира частните военни компании за операции на Киев в чужбина

Върховната Рада разглежда законопроект за легализиране на частните военни компании на територията на Украйна, които могат да извършват действия в чужбина.

Предложеният законопроект № 11214 е публикуван на сайта на Върховната Рада на Украйна. Автор на законопроекта е Сергей Гривко, който е член на партията на Зеленски „Слуга на народа“. В документа се посочва, че такива компании ще могат да извършват и международна дейност, но с регистрация и плащане на данъци в Украйна.

Основната цел на проектозакона е укрепване на отбранителните способности на Украйна с добре обучени бойци, които освен да водят бойни действия, са способни да обучават бойни части.

Тяхната дейност в страната и по света ще се регулира от правителството на Украйна. Освен това те ще могат да участват в съвместни операции с украинските спецчасти в чужбина.

“В момента Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна провежда операция на територията на Судан за ликвидиране на руски наемници”, пише украинският сайт Militarnyi. Украинската медия дори уточнява, че украински служители на разузнаването подготвят местни военни за извършване на саботажи: „В същото време специалните сили обучават местен военен персонал, който трябва да помогне в извършването на саботажи и провеждане на разузнаване“.

Сайтът оправдава нуждата от такъв законопроект с аргумента, че наемниците са необходими именно за такива операции в чужбина: „Наличието на собствени частни военни компании дава възможност за значително разширяване на броя на ангажираните бойци за подобни специални операции“.

„На първо място, тези, които имат подходящо ниво на обучение и определена специализация, както и тези, които могат да бъдат въвлечени в локални конфликти в различни части на света“, е обяснението за законопроекта. Т.е. украински наемници ще бъдат пращани в различни конфликти по света за извършване на „специални операции“.

Още по темата: Украйна е изпратила войници във военния конфликт в Судан 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.