Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна ще строи завод за производство на несъществуващи американски ядрени реактори

Операторът на украинските атомни електроцентрали „Енергоатом“ обяви началото на строителството на централа за производство на малки ядрени модулни реактори на американската Noltec International. Проблемът е, че те все още не съществуват. Американската компания планира да създаде първия си такъв ядрен реактор не по-рано от пет години.

„Енергоатом“ обяви началото на изграждането на централа за производство на малки модулни реактори (SMR) в Украйна по технологията на американската компания Noltec International, се казва в изявлението на украинската компания, публикувано в Телеграм.

„Петро Котин, изпълняващ длъжността председател на борда на „Енергоатом“, и д-р Крис Сингх, президент и главен изпълнителен директор на Holtec International, подписаха общо споразумение за прехвърлянето на технологията на Holtec за производство на компоненти на малки ядрени модулни реактори в Украйна, съобщи операторът на украинските АЕЦ.

Според „Енергоатом“ изпълнението на споразумението ще допринесе за следвоенното възстановяване и икономическото развитие на страната, създаването на работни места, модерни производствени мощности, образователни програми и ще помогне на Украйна да се превърне в регионален технологичен център за SMR-300.

„Украйна ще се превърне в център на ядрените технологии за цяла Европа“, съобщава „Енергоатом“.

Риаз Ауан, вицепрезидент на Holtec International, заяви, че „Енергоатом“ ще може да произвежда компоненти, от които ще се сглобяват SMR, а Петро Котин – че „Енергоатом“ ще ги предостави на всички европейски страни.

Преди година двете компании подписаха друго споразумение за разполагането на до 20 реактора SMR-160 в Украйна. Тогава те съобщиха, че се планира първият пилотен проект да бъде реализиран до март 2029 година.

„Дори и според най-оптимистичните прогнози от прессъобщенията на Holtec, известно е, че първият SMR на проекта на тази компания ще се появи не по-рано от 2029 г., т.е. след пет години“, коментира Александър Уваров, директор на AtomInfo-Center.

През декември Holtec International обяви, че планира да създаде първите SMR-300 в американската атомна електроцентрала Palisades. Очаква се първият реактор да бъде пуснат в средата на 30-те години, т.е. след поне 10 г., се казва в изявление на компанията.

Освен ядрения проект с тази американска компания „Енергоатом“ обяви началото на строителството на пети енергоблок на атомната електроцентрала „Хмелницки“ с реактор AP-1000 на американската “Уестингхаус“. Операторът заяви, че Украйна се нуждае от нови енергийни блокове, тъй като страната загуби топлоелектрически централи след ракетни удари на Русия. Експертите припомнят, че AR-1000 е построен в Китай за шест години, а в САЩ – за 10 години. „Уестингхаус“ ще строи два реактора и в България, която се отказа от вече доставените руски реактори за „Белене“, реши да ги продаде на Украйна и да си купи американски.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.