Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна щяла да ползва за резервни части нашите ракети за С-300

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха в парламента решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна – зенитни управляеми ракети за комплексите С-300 за противовъздушна отбрана. Вносители на предложението са Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Ивайло Мирчев и Христо Гаджев.

„Ракетите за С-300 са обявени за неизправни от армията и ще послужат на украинците повече като резервни части. Невъзможно е да бъдат ремонтирани в България и обновени, докато украинската страна има капацитет да ги използва“ коментира депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

От БСП поискаха оставка на военния министър Тодор Тагарев.

В проекторешението се обяснява, че в периода 15 септември 2020 г. – 21 юли 2022 г. българското военно министерство е провело процедура за възлагане на поддръжката на зенитно-ракетен комплекс С-300. Допуснат е един кандидат – Концерн за въздушно-космическа отбрана „Алмаз Антей“. От компанията са заявили, че не могат да ремонтират зенитни управляеми ракети от типа 5В55Р(К) и са посъветвали българската страна да се обърне към руското министерство на отбраната за годни ракети от този модел – вариант, който България е отказала.

Според вносителите на предложението тези ракети са опасни за живота на българските военни. В Украйна обаче щели да намерят приложение.

С проекторешението, също така, се предлага да предадем на Украйна излишъци от боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45мм, който е стандартен за НАТО.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.