Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна заплаши, че ще преследва всички, които смята за „руски пропагандисти“

Сара Аштън-Кирило, транссексуалната бивша журналистка от САЩ, която сега е говорител на Силите за териториална отбрана на Украйна, излезе с изявление от името на украинските военни.

Военният говорител обеща, че „всички руски пропагандисти“ ще бъдат „преследвани“.

Аштън-Кирило казва във видеото, публикувано в социалната мрежа X (преди Twitter): „Следващата седмица зъбите на руските дяволи ще скърцат все по-силно, а бесните им усти ще се пенят от неконтролируема ярост, тъй като светът ще види любим кремълски пропагандист да плаща за престъпленията им“.

„И тази марионетка на Путин е само първата. Всички руски пропагандисти на военни престъпници ще бъдат преследвани и ще възтържествува справедливостта, тъй като ние в Украйна сме водени в тази мисия от вярата в Бог, свободата и пълното освобождение“, казва Сара Аштън-Кирило.

Във видеото не се споменава кого визира, но според потребители в X вероятно има предвид наказателния процес в Украйна срещу задържания чилийско-американски журналист Гонсало Лира. През май той беше арестуван от СБУ по обвинения в „оправдаване на агресията на Русия, отричане/прославяне на руските военни престъпления и подкопаване на ръководството и отбранителните сили на Украйна“.

През август беше освободен под гаранция, но после арестуван отново. Преди последния си арест Лира публикува в профила си в X видео, в което съобщи, че ще се опита да стигне до Унгария, за да поиска убежище и че публикува това, за да се знае какво се е случило с него, ако изчезне.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.