Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Унгария блокира 500 млн. евро от ЕС към Украйна

Унгария блокира прехвърлянето на оръжия и военно оборудване на стойност 500 милиона евро от ЕС към Украйна, съобщи италианската информационна агенция АНСА, цитирана от Ройтерс. Тъй като Киев се бори за западни оръжия, за да укрепи отдавна обещаната контраофанзива срещу руските сили, пакетът трябваше да бъде изпратен следващата седмица.

Пакетът трябваше да бъде осмото плащане за Украйна от Европейския фонд за подкрепа на мира, в който има 5,6 милиарда евро, които блокът използва за финансиране на чуждестранни военни и компенсиране с пари на собствените си членове, които изпращат оръжие за чуждестранни конфликти. Преди миналия февруари „Механизмът за мир“ беше използван само за доставка на несмъртоносно оборудване за Грузия, Мали, Молдова, Мозамбик и Украйна за общо по-малко от 125 милиона долара.

Будапеща отказа да разреши последния трансфер, освен ако не получи „гаранции“, че фондът ще остане „глобален“ в обхвата си, а не да бъде използван единствено за въоръжаване на Украйна, съобщи АНСА.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан също отказа да позволи на НАТО да изпраща оръжия в Украйна през унгарска територия. Орбан обвини САЩ и съюзниците си от НАТО, че подклаждат конфликта „за сметка на европейските интереси“. Унгарското правителство подкрепи китайския мирен план за разрешаване на конфликта по дипломатически път.

В края на миналата година Унгария задържа транш от 18 милиарда евро икономическа помощ за Украйна, която ЕС взе като заем, който да предостави на Киев. Орбан твърдеше, че по този начин ЕС би станал „задлъжнял“ заради Украйна. В крайна сметка той отстъпи, като вдигна ветото на Унгария върху безвъзмездните средства за Унгария.

През януари Унгария също блокира отпускането на седмия транш от оръжията за Украйна, въпреки че пакетът беше одобрен няколко седмици по-късно.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.