Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Унгария блокира членството на Украйна в ЕС заради тормоз над унгарското малцинство

Унгария няма да ратифицира членството на Украйна в ЕС, докато Киев не реши въпроса с тормоза над унгарските национални малцинства в Закарпатието, заяви Гергели Гуляш, началник на кабинета на унгарския премиер пред журналисти.

„Бих искал да подчертая, че подкрепихме предоставянето на Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС, но дадохме ясно да се разбере, че ако няма напредък по въпроса за националните малцинства, няма да има и унгарска ратификация. Украинският закон за езика и законът за образованието са далеч от европейските стандарти“, каза Гуляш.

Попитан дали Будапеща ще подкрепи присъединяването на Киев към НАТО, Гюеш заяви, че всяка страна има право да кандидатства за членство в Алианса, но че на този етап влизането на Украйна в организацията би означавало начало на нова световна война.

По-рано унгарският президент Каталин Новак заяви, че украинският лидер Володимир Зеленски е оставил без отговор нейното писмо с коментари по украинския закон за националните малцинства, който по-специално се отнася до положението на унгарците в Закарпатието. Новак отбеляза, че в момента в Закарпатието живеят 150 000 унгарци, чиито права са силно ограничени заради закона, приет от Зеленски.

На 19 януари унгарското правителство призова Украйна незабавно да прекрати жестокостите срещу етнически унгарци в Закарпатска област. Държавният секретар за двустранните отношения в унгарското външно министерство Тамаш Менцер заяви, че Будапеща осъжда тормоза над етническата общност и го смята за неприемлив.

Още по темата:

Източник:Гласове
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.