Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Унгария блокира декларация на ЕС за арест на Путин

Унгарското правителство потвърди, че външният министър Петер Сиярто е блокирал съвместно изявление на страните-членки на ЕС относно заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд в Хага за руския президент Владимир Путин, съобщи унгарската информационна агенция Индекс. Унгария се е противопоставила на резолюцията, която върховният представител по външната политика и сигурност на ЕС Жозеп Борел иска да издаде от името на всички страни-членки на ЕС“.

Унгарското правителство е на мнение, че Борел е трябвало да направи изявлението само от свое име, а не от името на всички страни членки на ЕС.

След като Унгария е блокирала съвместното изявление  Борел излезе с изявление от свое име, в което „взема под внимание решението на Международния наказателен съд“.

Освен това в същия ден министрите на правосъдието на ЕС излязоха със собствено изявление в подкрепа на решението на Международния наказателен съд, което Унгария отново не е подписала.

Жозеп Борел въпреки това направи изявление: „Ако президентът Путин реши да посети която и да било страна от подписалите споразумението на Международния наказателен съд, то той ще бъде арестуван в нея“.

„Знам, че Русия не признава неговата юрисдикция“, заяви той, но подчерта:

„Ако президентът Путин посети една от над 130-те страни, които са подписали това международно споразумение, то той ще бъде арестуван във всяка една от тях. И това трябва да се вземе предвид много сериозно, защото можем да преговаряме за каквото и да било, но това решение на съда остава валидно и е тук. Тоест, президентът Путин ще бъде арестуван, ако посети повече от 130 страни“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.