Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Унгария блокира декларация на ЕС за арест на Путин

Унгарското правителство потвърди, че външният министър Петер Сиярто е блокирал съвместно изявление на страните-членки на ЕС относно заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд в Хага за руския президент Владимир Путин, съобщи унгарската информационна агенция Индекс. Унгария се е противопоставила на резолюцията, която върховният представител по външната политика и сигурност на ЕС Жозеп Борел иска да издаде от името на всички страни-членки на ЕС“.

Унгарското правителство е на мнение, че Борел е трябвало да направи изявлението само от свое име, а не от името на всички страни членки на ЕС.

След като Унгария е блокирала съвместното изявление  Борел излезе с изявление от свое име, в което „взема под внимание решението на Международния наказателен съд“.

Освен това в същия ден министрите на правосъдието на ЕС излязоха със собствено изявление в подкрепа на решението на Международния наказателен съд, което Унгария отново не е подписала.

Жозеп Борел въпреки това направи изявление: „Ако президентът Путин реши да посети която и да било страна от подписалите споразумението на Международния наказателен съд, то той ще бъде арестуван в нея“.

„Знам, че Русия не признава неговата юрисдикция“, заяви той, но подчерта:

„Ако президентът Путин посети една от над 130-те страни, които са подписали това международно споразумение, то той ще бъде арестуван във всяка една от тях. И това трябва да се вземе предвид много сериозно, защото можем да преговаряме за каквото и да било, но това решение на съда остава валидно и е тук. Тоест, президентът Путин ще бъде арестуван, ако посети повече от 130 страни“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.