Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Унгария иска разпускане на Европейския парламент заради корупцията

Корупционният скандал в Европейския парламент (ЕП) е знак, че институцията на ЕС трябва да бъде премахната в сегашния си вид, заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан. Той добави, че ЕП вече има изключително лоша репутация.

Изказването на Орбан дойде, след като Ева Кайли, гръцки политик, която беше един от вицепрезидентите на Европейския парламент, беше арестувана и обвинена този месец в корупция заради получаване на подкупи от Катар.

„Унгарците биха искали Европейският парламент да бъде разпуснат в сегашния си вид“, каза той на пресконференция в Будапеща.

Орбан твърди, че скандалът „обръща внимание на факта, че националните парламенти имат по-силна система за контрол“, добавяйки, че законодателите от парламентите на държавите-членки трябва да бъдат делегирани в Европейския парламент, вместо да бъдат избирани отделно.

„И те очевидно знаят нашата политическа позиция: блатото трябва да бъде пресушено“, каза премиерът.

Будапеща многократно е влизала в сблъсъци с Европейския парламент и други институции на ЕС по редица въпроси, включително миграцията и правата на ЛГБТК. Брюксел от своя страна обвини консервативното правителство на Орбан, че подкопава върховенството на закона у дома.

Унгария, чиято икономика силно зависи от вноса на руски енергия, също критикува санкциите на ЕС, наложени на Москва в отговор на войната в Украйна. За разлика от много от държавите-членки на ЕС, Орбан отказа да изпрати оръжие в Киев.

„Ако зависеше от нас, нямаше да има политика на санкции. заяви Орбан. „Не е в наш интерес трайно да разделяме европейската и руската икономика на две, затова се опитваме да спасим това, което може да бъде спасено от икономическото ни сътрудничество с руснаците“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.