Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Унгария: Няма да плащаме цената за война, с която нямаме нищо общо

Унгария е против налагането на нови санкции срещу Москва, особено в енергийния сектор, заяви външният министър Петер Сиярто, след като се срещна с руския си колега Сергей Лавров. Според министъра енергийните санкции са „ясна червена линия“ за Унгария, тъй като Европа се бори с покачващите се цени на газа.

„Позицията ни е много ясна. Не виждаме основателни причини да обсъждаме нов пакет от санкции, особено що се отнася до енергетиката“, каза Сиярто. Двамата се срещнаха в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Сиярто добави, че „това е ясна червена линия за нас. Не искаме унгарският народ да плаща цена за война, с която няма нищо общо“, съобщи унгарската медия Индекс.

Междувременно Сиярто сигнализира, че Унгария не планира да избягва дебата по новия пакет от санкции, но „няма да се съгласи с нищо, което противоречи на нашите национални интереси“.

Сиярто предупреди, че европейската икономика се насочва към рецесия. През последните месеци Европа беше засегната от енергийна криза, която до голяма степен беше причинена от покачващите се цени на природния газ поради санкциите, наложени от ЕС на Русия.

Унгария е силно зависима от руския газ. 80% от вноса на синьо гориво в Унгария са от „Газпром“ и докато Русия преустанови доставките на газ в редица страни, в края на август Унгария подписа споразумение с Москва за допълнителни доставки в допълнение към вече договорените обеми.

В сряда след обявяването на референдумите в двете републики от Донбас и контролираните от Русия региони Запорожие и Херсон за присъединяване към Русия, шефът на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че съюзът е взел политическо решение за налагане на нови санкции срещу Москва. Точният характер на санкциите обаче засега не е ясен.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.