Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Унгария отхвърли тавана на цените на газа в ЕС

Таванът на цените на газа е „лоша“ идея, но ЕС така или иначе иска да приложи подобна мярка, коментира външният министър на Унгария Петер Сиярто преди заседанието на Енергийния съвет на Евросъюза.

„Ние (Унгария) казваме „не“ на тавана на цените, защото безопасността на доставките е на първо място. Това заяви Сиярто в публикация във Фейсбук.

Определянето на фиксирана максимална цена за доставките на газ би било „лошо, вредно и опасно, но изглежда, че тя може да бъде въведена въпреки това“, пише той.

Външният министър предположи, че предстоящата сесия в Брюксел ще бъде „още една голяма битка“ за Будапеща.

Енергийните министри на ЕС „вероятно никога не са се срещали толкова често“, посочи Сиярто и добави, че „сега дискусиите са оправдани, защото в Европа има енергийна криза“.

Т.нар. „механизъм за корекция на пазара“ беше предложен от Брюксел през ноември като опит да се защитят предприятията и домакинствата в ЕС от прекомерно високите цени на газа, които скочиха рязко поради последиците от санкциите срещу Москва заради войната в Украйна и последвалия спад на руските енергийни доставки за Европа.

Държавите-членки на ЕС обаче се опитват да намерят обща основа за предложената горна граница на цените от седмици. Някои държави изразиха загриженост, че прилагането на такава мярка само ще изостри нестабилността на пазара, докато други твърдят, че плаващото ценово равнище е твърде високо, за да бъде ефективно.

Последният опит за компромис, предложен от Чехия, която е ротационен председател на ЕС, ще доведе до задействане на тавана, ако цените на газа на борсата надхвърлят 188 евро за мегаватчас за три дни – далеч по-ниски от първоначално предложените от Европейската комисия 275 евро  за MWh.

Руският президент Владимир Путин заяви, че страната ще спре доставките на газ за ЕС, ако бъде въведен таванът на цените, като вместо това ще пренасочи доставките към азиатските клиенти.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.