Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Унгария посочи ключовата грешка на Запада в Украйна

Западът направи огромна грешка, когато се опита да превърне Украйна в антируска крепост, като не остави на Москва друг избор, освен да се намеси, заяви председателят на парламента на Унгария Ласло Ковер.

В интервю за InfoRadio Ковер отбеляза, че конфликтът в Украйна е променил глобалната геополитическа карта. Той добави, че когато Западът въведе нови санкции срещу Русия, европейските политически елити „по някаква причина станаха ентусиазирани да унищожат Русия икономически и политически“, като същевременно я отделят от ЕС чрез „създаване на нова желязна завеса“.

Председателят на унгарския парламент отбеляза, че Западът отблъсква Москва от „старите й имперски граници“ в продължение на няколко десетилетия. Нещо повече, Москва видя, че „това не е достатъчно за Запада“, тъй като се приближава към основните територии на Русия, каза той.

„Мисля, че западният свят направи стратегическа грешка, когато се опита не само да извади Украйна от сферата на интереси на Русия, но и да я превърне във военна база срещу Русия“, подчерта той и добави, че Москва смята, че вече не може да стои безучастно пред тези усилия.

Според него режимът на санкции срещу Москва „е навредил на Европа много повече от Русия и Централна Европа трябва да направи всичко възможно, за да избегне превръщането си в източната периферия на Северноатлантическата империя“.

Призовавайки за мирно разрешаване на конфликта в Украйна, Ковер също така заяви, че „оптималният сценарий“ за Европа ще бъде създаването на „европейска мирна система, в която нуждите на сигурността на другата страна се вземат предвид и от двете страни“.

Неговите забележки идват, след като френският президент Еманюел Макрон заяви във вторник, че конфликтът в крайна сметка ще бъде уреден по дипломатически път, като повтори, че Западът ще трябва да излезе с някакъв вид гаранции за сигурност не само за Киев, но и за Москва.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.