Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Унгария постави ултиматум на Украйна, налага вето на цялата помощ на ЕС за Киев

Будапеща няма да подкрепи отпускането на допълнителна помощ от ЕС за Украйна, освен ако Киев не се откаже от „все по-враждебното“ си отношение към страната, заяви външният министър на Унгария Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

Предупреждението идва, след като Унгария блокира нов пакет военна помощ от 500 милиона евро от така наречения Европейски фонд за подкрепа на мира.

Решението за блокиране на осмия транш от фонда, в който са събрани 5,6 милиарда евро и който финансира чуждестранни военни, е продиктувано от „все по-войнствено отношение от страна на Киев към съседа му от Европейския съюз“, заяви първият дипломат на брифинг за медиите във Виена.

„Справедливо е да се каже, че търпяхме достатъчно“ каза Сиярто.

Министърът очерта редица нерешени въпроси между Унгария и Украйна, включително решението на Украйна да добави OTP Bank Nyrt, най-големият кредитор на Унгария, към черния списък на „международните спонсори на войната“, защото поддържа бизнес връзки с Русия.

„Искам ясно да заявя, че докато Украйна държи OTP в списъка си с международни спонсори на войната, не можем да подкрепим решения, изискващи нови икономически и финансови жертви от страна на Европейския съюз и неговите държави-членки. Същото важи и за антируските санкции“, каза Сиярто, като подчерта, че банката „не е нарушила никакъв закон в Украйна, не е нарушила никакво международно право, нито е нарушила каквито и да било санкционни мерки“.

Други въпроси, изброени от дипломата, включват изтеклата информация за предполагаеми планове на украинския президент Володимир Зеленски да взриви петролопровода „Южна Дружба“, свързващ Русия с Унгария през територията на Украйна, както и ограничаването на правата за образование на етническото унгарско малцинство от Киев.

Последният проблем е основен въпрос в двустранните отношения от години, като Будапеща смята, че правата на етническите унгарци са нарушени. Киев многократно е обвинявал Будапеща в намеса във вътрешните работи на страната, като практиката на Унгария да издава паспорти на етнически унгарци в Украйна предизвиква дипломатически инциденти.

Унгария зае неутрална позиция по отношение на продължаващите военни действия между Русия и Украйна, отказвайки да предостави военна помощ на Киев или дори да позволи транзита на оръжия за Киев през територията на страната. Будапеща също така се противопоставя на тези антируските санкции на ЕС, които биха засегнали собствената икономика на Унгария, включително нейния конвенционален и ядрен енергиен сектор.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Да прати оплакванията си към Си Дзипин… той пое Усрайна на ръчна и Полша ще види от трите най-дългия 😀

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.