Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Унгария е гневна на Зеленски заради изтекли документи за планиран взрив на петролопровода „Дружба“

Гневни реакции в унгарските медии последваха журналистическо разследване за плановете на Зеленски спрямо Будапеща. Изтекли документи, публикувани от „Вашингтон Пост“, разкриха, че Украйна е планирала да взриви разклонение от петролопровода „Дружба“, откъдето се транспортира суров петрол от Русия до Унгария.

Според изтеклите документи украинският президент Володимир Зеленски е предложил на среща през февруари с вицепремиера Юлия Свириденко, че Украйна трябва да взриви тръбопровода, за да извади от строя частта от унгарската енергийна инфраструктура, зависима от руския петрол.

Говорителят на правителството Золтан Ковач реагира в Tуитър с кратък въпрос: „Как е възможно Украйна да заговорничи срещу страна от НАТО??“

Унгарският анализатор по сигурността Петер Таряни заяви в публикация във Фейсбук, че това би било „много недружелюбен, погрешен и глупав ход“.

Той добави: „Разбирам, че Украйна не харесва много действия и комуникации на унгарското правителство, но това не оправдава такъв план или идея“.

Таряни припомни, че „от една страна, Унгария е помогнала на стотици хиляди украински бежанци през последните 15 месеца въпреки всички различия в мненията. Трябва да разберем, че страната ни изпрати помощи, лекарства. И в крайна сметка се гласува за всички санкции срещу Русия“.

Той посочи, че „в допълнение към това, а това не е пренебрежимо малък факт, Унгария е член на НАТО, така че подобен план няма никакъв смисъл. Това е огромна самозаблуда от страна на Украйна и Киев трябва да да даде обяснение много бързо. Основният въпрос е: Защо украинският президент смяташе, че подобен план може да бъде оправдан? Защо смяташе, че може да рискува подкрепата на НАТО, като започне такава атака? Очаквам допълнителна информация по въпроса.“

Докато войната в Украйна силно намали вноса на руски суров петрол в Европейския съюз, според данни на Евростат, миналата година Унгария е внесла 4,8 милиона тона суров петрол от Русия, с 1,4 милиона повече, отколкото през 2021 г.

Изтеклата информация е част от документи на военното разузнаване, публикувани на сървър на Discord от 21-годишния Джак Тейшейра, който е служил като в разузнавателен отдел на Националната гвардия в Масачузетс. Тейшейра е в ареста заради изтичането на информация.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.