Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Управляващата партия на Великобритания иска журналистите да й плащат, за да я отразяват

Решението на управляващата Консервативна партия да иска такса от журналисти, присъстващи на годишната й конференция, е „недемократично“ и трябва да бъде отменено, заяви коалиция от британски медийни организации, цитирана от „Гардиън“.

Редица медии твърдят, че таксите са „драконовски“ и са отказали да се запишат за събитието на торите, което ще се проведе в Манчестър през октомври.

Консервативната партия вече беше наложила такса на журналисти за отразяване на конференцията миналата година, заявявайки, че е необходимо да се попречи на хората да се запишат за акредитация и да не присъстват. Партията се придържа към същите правила и тази година. Журналистите ще трябва да платят £ 137 ($ 169) до 1 юли и £ 880 ($ 1,086) след това, за да се регистрират.

Група от няколко медийни организации, която включва Асоциацията на новинарските медии, Обществото на редакторите, Коалицията на новинарските медии и Асоциацията на чуждестранната преса, предупреди, че партията на премиера Риши Сунак създава „дълбоко тревожен прецедент в едно демократично общество“.

Групата заяви, че нейните членове са „единни в мението за решението на торите да таксуват журналистите да присъстват на конференцията като недемократично и вредно за интересите на обществото и самата партия“.

„В едно демократично общество всички партийни конференции са от значителна политическа и обществена значимост и като такива не трябва да има бариера като таксуване на журналистите, за да могат да действат като очите и ушите на обществеността, като свободно отразяват такива събития“, се казва в изявлението.

Годишната конференция на торите е нещо повече от местно събитие, тя също така „предоставя прозорец за световната общност да види демокрацията на Обединеното кралство в действие“, се добавя в него.

Авторите на изявлението твърдят, че вече повече от година се опитват да се свържат с управляващата партия, за да обсъдят въпроса за таксите, без резултати.

Говорител на Консервативната партия заяви, че „скромната такса е въведена, за да обезкуражи прекомерната акредитация от някои медии“.

Той твърди, че в предишни години хиляди акредитирани журналисти не са се появявали, което е струвало на партията десетки хиляди лири за полицейски проверки за сигурност и е създало много хартиени и пластмасови отпадъци.

Изключения има и за медиите в сложни финансови ситуации, добави той.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.