Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Управляващите тори претърпяха най-тежкото изборно поражение в историята на Великобритания

Лейбъристката партия на Обединеното кралство печели убедителна победа срещу британските тори на британските парламентарни избори.

Според данните от екзитпола лейбъристите ще спечелят 410 от 650-те места в Камарата на общините (за сравнение те имаха само 205 в предишния парламент), докато управляващите по-рано тори (Консервативната партия) ще си осигурят едва 131 места, което е спад от 344.

Либералдемократите се очаква да спечелят 61 места, „Реформа“ на Найджъл Фараж – 13, а Шотландската национална партия – десет. Очаква се Зелените да спечелят едва две места, а уелската партия – четири.

„Скай нюз“ определи резултата на торите като „най-големия изборен срив в британската изборна история“.

Убедителната победа на лейбъристите изглежда е мотивирана от негодувание към торите, които управляват като мнозинство от 2015 г. насам.

„Това е по-скоро отвращение към торите, отколкото възхищение от това, което лейбъристите предлагат, което движи политиката“, коментира Бен Пейдж, ръководител на социологическата агенция Ipsos  пред „Гардиън“.

По-малко избиратели смятат, че лейбъристите са годни да управляват, имат добър екип от лидери или разбират проблемите на Обединеното кралство, отколкото през 2014 г., според Ipsos.

Уилям Хейг, бивш лидер на торите и бивш външен министър, каза, че на Консервативната партия ще отнеме „много време“, за да се възстанови от това поражение.

В интервю за радио Times Хейг коментира, че резултатът от екзитпола е „катастрофален“, но не толкова лош, колкото някои от прогнозите. Със 131 места торите „почти“ биха могли да създадат ефективна опозиция, каза той.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.