Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Урсула фон дер Лайен е назначила тайно американска лобистка на важен пост в ЕК

Тайно, без много шум и без да информира дори комисарите си, председателят на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен е назначила на 11 юли на изключително важен пост в институцията видна американска лобистка.

Фаворитката на Фон дер Лайен се казва Фиона Скот Мортън, преподавателка е в престижния университет в Йейл и от 1 септември трябва да оглави Генералната дирекция на ЕС, която се бори срещу антиконкурентното поведение на Стария континент и злоупотребата с господстващо положение на пазара на доминиращите индустрията на информационните технологии американски компании.

Тези компании са “Епъл”, “Майкрософт”, “Мета”, “Амазон” и други отвъдокеански гиганти, за които Мортън досега е лобирала в Брюксел, получавайки от всеки един от тях по около 1 милион долара годишно.

Скандалът с “потайното” назначение на Фиона Скот Мортън разкри френският вестник “Льо Монд”, който подчерта, че в публикуваната на сайта на ЕК нейна биография влиятелната лобистка, която е работила две години в Министерството на правосъдието на САЩ, не е посочила дори народността си.

В петък, 14 юли, Европейската комисия отхвърли искането на Франция да „преразгледа“ назначаването на американската лобистка на ключов пост в изпълнителната власт на ЕС, занимаващ се с регулирането на американските технологични гиганти. „Решението беше взето. Не виждаме основания за преразглеждане“, каза говорителят на Комисията Дана Спинант.

“Просто научаваме, пише вестникът, че майчиният й език е английски, а що се отнася до нейните консултантски мисии, те не са детайлизирани, за разлика от академичните ѝ публикации, които се простират на няколко страници.”

“Льо Монд”съобщава, че министърът на цифровите технологии в Париж Жан-Ноел Баро бил останал “поразен” от назначението на американката, повдигащо куп легитимни въпроси за нейната лоялност и бил поканил с туит ЕК да преразледа избора си. Същото била сторила и министърката на външните рабти на Франция Катрин Колона, изразила “удивление” от назначението и подчертала, че Европа има много талантливи юристи и икономисти, които могат да работят много по-добре от Мортън на поверения ѝ пост.

Аферата разтресе и Европейския парламент, като в петък шефовете на основните политически групи Стефан Сежурне (либерали), Манфред Вебер (ЕНП), Ираче Гарсия Перес (социалдемократи) и Тери Райнтке (зелени) изпратиха до комисарката по конкуренцията – датчанката Маргрете Вестагер писмо, с което се противопоставиха на назначението на Фиона Скот Мортън и помолиха то да бъде отменено.

Вестагер, която изглежда единствена е била запозната с намеренията американката да бъде “вербувана” за отговорния пост, я защити, реагирайки на посланието на лидерите на парламентарните групи с патетичното оправдание, че тя нямало да работи по компаниите, които била обгрижвала преди това. Германският евродепутат от “Зелените” Расмус Андерсен веднага обвини комисарката от Дания в “трансатлантически тропизъм”, разбирай защита на отвъдокеански интереси, като я обяви и за неадекватна. Защото Мортън е съветвала големи групи като “Епъл”, “Амазон” и “Майкрософт” и сценарият Главният на органа на конкуренцията на ЕС да бъде държан настрана от тези важни досиета, според Андерсен е “направо абсурден”.

В дописките си за поредния брюкселски скандал медиите из Западна Европа припомнят, че борбата на ЕС срещу американските технологични гиганти не е от вчера и вече няколко от най-голмите сред тях са осъдени да платят десетки милиони евро глоба за нарушаване на правилата за конкуренция на европейския пазар.

С цел да защитят агресивното си поведение, според “Ройтерс” въпросните ИТ-компании вече харчат годишно близо 100 млн. евро. Паритесе дават за лобизъм за изгодна за тях политика на ЕС в областта на цифровата икономика, като начело в “класацията” на “щампионите-лобисти” е “Гугъл с 5,75 млн. евро, следван от “Мета” с 5,5 млн. евро, “Майкрософт” – 5,25 млн. евро.

Източник:Труд
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.