Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Урсула фон дер Лайен на разпит за договора за ваксината на Pfizer

Евродепутатите, ръководещи комисията по COVID-19 на Европейския парламент, са решили да поискат от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да се яви публично пред панела заради договора за ваксината на Pfizer, става ясно от изявление, изпратено до Politico от председателя на комисията, белгийската евродепутатка Катлийн Ван Бремпт.

Депутатите искат да разпитат Фон дер Лайен за ролята й в договарянето на скъпия договор за ваксината срещу коронавирус на стойност няколко милиарда евро, подписан в разгара на пандемията. В навечерието на този договор се съобщава, че тя е разменила текстови съобщения с главния изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

„Европейският съюз изразходва много публични ресурси за производството и закупуването на ваксини по време на пандемията“, се казва в изявлението на Ван Бремпт. „Парламентът има право да получи пълна прозрачност относно условията на тези разходи и предварителните преговори, довели до тях.“

Досега председателят на Комисията избягваше въпросите за това какво се случи през тези решаващи месеци.

Нито омбудсманът на ЕС, нито Сметната палата успяха да хвърлят светлина върху скритие отношения, коментира Politico. Европейската прокуратура, която е има законови правомощия, които липсват на другите агенции за наблюдение, започна разследване на договорите за ваксини, без да каже дали председателят на Комисията е нейна цел.

Панелът за COVID разглежда сделката – третият й най-голям договор, подписан с Pfizer и германския й партньор BioNTech – и досега е изслушал както Сметната палата, така и омбудсмана. Но Бурла отказа призовката, изпращайки подчинен на негово място.

Следвайки правилата на Парламента, поканата ще бъде изпратена на председателя на Парламента Роберта Мецола, която след това ще реши дали да поиска от Фон дер Лайен да присъства на изслушването. Мецола е член на дясноцентристката група на Европейската народна партия, същата, която постави председателя на Комисията в ролята й.

Поканата, ако бъде изпратена, няма никаква правна сила. Подобно на Бурла, Фон дер Лайен може да откаже да се появи. Но с призивите за по-голяма прозрачност, които стават все по-силни, тъй като корупционният скандал „Катаргейт“ поглъща Брюксел, тя едва ли ще си позволи да каже „не“.

Не само Фон дер Лайен е на прицела на евродепутатите. Ван Бремпт заяви в изявлението си, че комисията също така ще поиска да се отнемат привилегиите за достъп на Европейския парламент на Pfizer в отговор на отказа на Бурла да свидетелства. Това се е случвало в миналото: законодателите гласуваха за забрана на лобистите на „Монсанто“ през 2017 г., след като компанията отказа да се яви на изслушване. Но това не е автоматично – решението ще трябва да бъде одобрено чрез вътрешните процеси на Парламента. А отделни евродепутати могат да продължат да приемат лобисти на Pfizer като частни гости.

Но дори символичните ходове имат своето място, тъй като институциите на ЕС се опитват да поправят неотдавнашните щети върху репутацията си.

„Прозрачността е от съществено значение, за да се гарантира доверието на нашите граждани в европейските институции“, обясни Ван Бремпт.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.