Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 1 юни, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Урсула фон дер Лайен: От днес започва нова ера за България

От днес започва нова ера за България и за Югоизточна Европа, заяви в София председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя е у нас по повод пускането в експлоатация на газовата връзка България-Гърция. Тя напомни, че ЕС подкрепя този проект от самото начало, и политически, и финансово с 250 млн. евро.

„България получаваше 80% от газа, който използва, от Русия. Това беше преди Путин да реши да започне енергийна война срещу Европа. Този газопровод променя правилата на играта и за България, и за енергийната сигурност на Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руския газ. Този интерконектор може да покрие цялото потребление на газ от България, което е страхотна новина в тези трудни времена.“, посочи тя.

Благодарение на проекти като този Европа ще разполага с достатъчно газ за зимата като трябва да продължи да инвестира във възобновяеми енергийни източници като вятърни и слънчеви електроцентрали, подчерта председателя на ЕК.

По думите ѝ Европа разполага с всичко необходимо, за да се освободи от зависимостта си от Русия и това е въпрос на политическа воля.

„Намираме се на кръстопът. Енергийната криза е сериозна и изисква от Европа единен отговор, който да позволи на намалим енергийните разходи за семействата и бизнеса. Вече сме предприели сериозни стъпки в тази посока, но правейки това, трябва да съхраним основите на нашата икономика и на единния пазар. Без единен европейски отговор ние се поставяме под сериозен риск от фрагментация“, предупреди тя.

Източник:Труд
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.