Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Урсула фон дер Лайен трябваше да мине през изхода за нормални пътници в Китай

Посещенията на френския президент Еманюел Макрон и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Пекин последваха противоречиви протоколи.

Списание Politico анализира: „Макрон получи пълния ритуал на червения килим в Пекин тази седмица, отпразнуван на държавен банкет и посрещнат с военни паради и топовен огън на площад Тянанмън.

Когато самолетът на Макрон кацна, външният министър на Китай лично го поздрави. Когато председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна, министърът на околната среда я взе – на редовния пътнически изход.

Показната резервираност към председателя на ЕК стана особено ясна в четвъртък преди срещата в Народната зала: президентът на Китай Си Дзинпин слезе по всички стъпала, за да приеме лично Макрон. Когато фон дер Лайен пристигна по-късно, тя трябваше да изкачи стълбите сама.

Китайската държавна преса също показа ясна пристрастност в полза на Макрон. Имаше множество репортажи и анализи за разговорите и китайско-френските отношения. Присъствието на Лайен беше описано в няколко учтиво дистанцирани изречения. Изявите пред пресата също бяха съвсем различни: Макрон и Си се появиха заедно пред пресата, която нямаше право да задава въпроси. Фон дер Лайен прие медиите сама в офиса на ЕС в Пекин, където се допускаха въпроси. Но отговорите бяха предадени само в западните медии.

На срещата показно бяха подписани договори с фирми. Макрон беше довел със себе си високопоставена делегация от мениджъри, която беше добре приета в Пекин. Тези сделки са важни за Макрон, защото той е под огромен натиск заради социалните вълнения във Франция.

Относно войната в Украйна, от друга страна, Макрон не успя да убеди китайския си колега и да спечели подкрепата му за Киев. По-рано френският президент заяви, че ще се опита да накара Пекин да окаже по-голям натиск върху Москва. Но Си само отправи много общ призив за сдържаност към всички засегнати.

Китайският президент предупреди фон дер Лайен, че отношенията ЕС-Китай не трябва да се диктуват от „трети страни“. В хода на задълбочаващия се геополитически спор китайският лайтмотив от известно време е да предупреди целия свят да не става прекалено зависим от САЩ. Руският външен министър Сергей Лавров също зае същата линия в петък по време на посещение в Турция. Лавров зяви, че мирните преговори за разрешаване на войната в Украйна са възможни само като част от „нов световен ред“ без „хегемония“ на САЩ.

Още по темата: Си Дзинпин не се трогна нито от заплахите, нито от призивите на Макрон за подкрепа на Украйна: Politico 

Източник:Berliner Zeitung
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.