Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Урсула фон дер Лайен заплаши и Италия, ако тръгне в „трудна посока“

ЕС разполага с „инструменти “, за да отговори, ако политическата ситуация в Италия тръгне в „ трудна посока “, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя намекна, че страната може да бъде изправена пред наказания като тези, наложени наскоро срещу Унгария и Полша, ако предстоящите избори в неделя в Италия доведат до прогнозираната победа на десницата.

„Моят подход е, че каквото и демократично правителство да желае да работи с нас, ние работим заедно “, каза тя в отговор на въпрос дали има притеснения относно италианския парламентарен вот, в който консерваторите от Fratelli d’Italia (Братята на Италия) се очаква да заемат първо място.

„Ако нещата тръгнат в трудна посока, говорих за Унгария и Полша, имаме инструменти “, обясни фон дер Лайен.

Докато говорителят на ЕК Ерик Мамер побърза да поясни, че фон дер Лайен просто „подчертава ролята на Комисията като пазител на европейските договори по отношение на върховенството на закона“, не всички тълкуват думите й по този начин.

Матео Салвини, лидер на партия Лига, осъди „срамната арогантност “ на фон дер Лайен и призова ЕК да „уважава свободния, демократичен и суверенен вот на италианския народ“. Според последните социологически проучвания по-рано този месец неговата партия се очаква да спечели 12% от гласовете.

По-рано този месец ЕК препоръча спиране на 7,5 милиарда евро финансиране за Унгария, една трета от парите, които получава от Брюксел, заради предполагаема „ерозия на върховенството на закона“. Брюксел наложи подобно наказание на Полша миналата година, след като конституционният съд на страната постанови, че някои полски закони имат предимство пред тези на ЕС.

Предсрочните парламентарни избори в Италия бяха предизвикани от оставката на премиера Марио Драги през юли, след като партньорите му в управляващата коалиция го изоставиха. Според социологическите прогнози Fratelli d’Italia ще вземе 25% от гласовете. В допълнение към 12% на Лигата, коалиционният партньор Forza Italia се очаква да събере 8%, което означава, че победата за консервативния блок е гарантирана. Fratelli d’Italia спечели едва 4% от гласовете през 2018 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.