Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Уволниха директор на училище, нарекъл украинците „елитни бежанци“

Директор на японска езикова гимназия подаде оставка, след като нарече украинските ученици „елитни бежанци“, които получават повече, отколкото заслужават от правителството.

Академията „Нипон“ в Маебаши, Япония, обяви, че Масуми Шимизу ще се оттегли от поста си, съобщи местният вестник Asahi Shimbun.

Училището на Шимизу е приело 38 украински студенти, които възразиха, когато ръководството ги помоли да започнат да плащат за обучение, след като са получили няколко месеца безплатно обучение. На пресконференция миналия месец Шимизу нарече студентите „обирджии“ и „елитни бежанци“, които се радват на безплатен наем и освобождаване от данъци, докато азиатските студенти се борят да свържат двата края.

Коментарите на Шимизу станаха публични, а училището беше порицано от властите на префектурата. След това властите обявиха, че украинските студенти, които желаят да продължат да учат японски, ще получат плащания за това, като същевременно ще продължат да се радват на безплатно жилище и помощ при разходите за живот, съобщава вестник Mainichi.

Бившият директор на училището отказа да се извини, когато се оттегли, настоявайки, че „правителството на префектурата прави много повече, отколкото трябва“ за украинците. Шимизу добави, че бежанците – някои от които са казали на журналистите, че забележките му са им причинили емоционални щети – се държат като „привилегирована класа“.

Шимизу заяви, че е бил принуден да подаде оставка от управителния съвет на училището.

Японската медия Asahi Shimbun съобщи за подобен инцидент миналата година, при който афганистански кандидат за убежище в Япония разкритикува очевидните двойни стандарти на правителството по отношение на украинските бежанци. Той твърди, че Токио дава на украинците преференциално третиране в „изключително политически ход“.

Япония е приела около 2 300 украински бежанци от миналия февруари, повечето от които говорят малко или въобще не говорят японски. Като етнически и езиково хомогенно общество, Япония традиционно държи вратите си затворени за бежанци и имигранти.

Украинците в Япония технически не са признати за „бежанци“, обозначение, което ще им предостави петгодишни визи. Вместо това им се дават едногодишни разрешителни за работа с възможност за удължаване.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.