Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

В България започнаха тестове с пръскане на сребърен йодид в атмосферата за предизвикване на изкуствен дъжд

Тестове за предизвикване на изкуствен дъжд чрез разпръскване на сребърен йодид във въздуха се проведоха на летището край русенското село Щръклево. Експерименталната технология за предизвикване на валежи представлява резервоари, произведени в България, които се прикрепят за самолета. Във въздуха те разпръскват миниатюрни частици сребърен йодид, който се свързва с водните пари и ги превръща в дъжд.

„Могат да се „засеят“ десетки хиляди квадратни километра дори с един полет. На самолетите също има монтирани радари, които ни помагат в непосредствена близост пред самолетите да оценим кои облаци да „засеем“, заяви Денислав Бончев, метеоролог, пред БНТ.

В България започнаха тестове с пръскане на сребърен йодид в атмосферата за предизвикване на дъжд
Стоп кадър: БНТ

„Това са аерозолни микрочастици, които служат за изкуствени кондензационни ядра съответно при градушките – намаляват размера на градушката“, каза метеорологът Виктория Пенчева пред държавната телевизия. Опити за предизвикване на изкуствен дъжд се правят и в съседна Румъния.

„Румънците са много доволни и планират в скоро време да го превърнат в една дългосрочна програма, като имат много положителни резултати“, твърди Денислав Бончев.

Експериментите с тази технология ще продължат и през лятото, докато стане ясно дали ще бъде въведена в земеделския сектор.

Какъв обаче ефект може да има пръскането на сребърен йодид за околната среда? Изследване на испански учени, публикувано на сайта на Националния център за информация за биотехнологиите на САЩ, установява, че има риск от токсичност за почвата и сладководната флора и фауна при многократно пръскане на сребърен йодид с цел „засяване на облаци“. Ето какво пише в изследването:

Сребърният йодид (AgI ) е един от най-разпространените материали, използвани при засяване на облаци. Предишни проучвания за засяване на облаци заключиха, че AgI не е практически бионаличен в околната среда, а вместо това остава в почвите и седиментите, така че свободните количества Ag вероятно са твърде ниски, за да предизвикат токсикологичен ефект.

Нито едно от тези проучвания обаче не е разгледало продължителното използване на тази практика в същите географски райони и следователно потенциалния кумулативен ефект от AgI. Целта на това проучване е да се оцени рискът от остра токсичност, причинена от експозиция на AgI в лабораторни условия при очакваната концентрация в околната среда след многократно третиране върху почвата и водната флора и фауна.

За постигане на целите е оценена жизнеспособността на почвените бактерии Bacillus cereus и Pseudomonas stutzeri и оцеляването на почвения червей Caenorhabditis elegans, изложени на различни концентрации на сребърен йодид. Сладководните зелени водорасли Dictyosphaerium chlorelloides и цианобактериите Microcystis aeruginosa бяха изложени на сребърен йодид, като бяха оценени техните клетъчна жизнеспособност и фотосинтетична активност.

Резултатите от тестовете за токсичност предполагат, че AgI при облачно засяване може умерено да повлияе на биотата, живееща както в сухоземни, така и във водни екосистеми, ако облачното засяване се прилага многократно в определена област и в околната среда се натрупват големи количества сребърен йодид.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

19 COMMENTS

 1. В България не се пръска от днес. От 5 години наблюдавам как ни пръскат,но сега ми звучи като някакво оправдание.В Кави ли опитни мишки сме се превърнали вече?

 2. Българите са вярващи хора и само под чужд натиск са възможни такива програми А каква е истинската им цел ще разберем чрез последствията им но тогава ще е късно Единствения начин да се отървем от ежедневното пръскане от самолетите е да бъдат закрити американските бази у нас

 3. накрая ще стане който не пръска умира от суша,
  а който пръска умира от химикали..

 4. Добре ще бъде да се помисли и за някаква антимагнитни бури субстанция, защото напоследък не се трае от слънчеви изригвания!
  Мерките , които до сега се препоръчват при магнитно бури са смехотворни!Да си осигурим добър сън 😊😄 Е как, като точно тези магнитни бури нарушават и то много добрия здрав сън!Да пием билкови чайове 😄Е то има стотици видове билки,чиито свойства изобщо не са за пренебрегвани,така че какви точно билкови чайове!?Имунната система 😄😄е това е най-голямата смешка-антитела против магнитни бури няма!И т.н.Мерките, които трябва да вземем при магнитни бури съвсем не са открити още,а метеочувстеителните хора са повече от 50%, много повече! Нервност, избухливост,съсипващо главоболие,гадене и още дискомфорт пречат на нормалното протичане на процесите -физически , умствени и психически,които човек трябва да осъществява при нормалната си ежедневна дейност.Всичко това води до намаляване на качеството на живот

 5. Мен някой питал ли ме е, че да ми пръска токсини над главата а? Кой ще ги прави тези експерименти и кой е дал позволение да се правят? Много измет се навъди в последно време в тази държава, а суверена зомбиран в тотална апатия.

  • Прав си. Ползват ни като опитни мишки и дори не ни питат.

   Когато се изпитват някакви медикаменти на закъсали бедняци, поне ги питат съгласни ли са и им плащат по нещо.

   Всяко посегателство на природата е срещу човека, в крайна сметка.

 6. Аха, да бе…Защото вече е публична тайна че ни съсипват климата и реколтата с цел нищо да не се ражда в най плодородния кът на земята. Единствена цел на климатичното оръжие, защото това само и единствено такова, е да сме принудени да купуваме отровните картони които ни продават за плодове и зеленчуци в хипермаркетите. Сега ще ни убеждават че „дрън, дрън..“ понеже хората вече се усещат какво се прави и то, не от сега. Много явно стана и да не им подпали чергата народа, сега приказки за Червената шапчица и „сеитба“ на дъжд. Трябва човек да е малоумен да вярва на подобни плитки лъжи. Ама търпението ни не е безкрайно.

 7. Абе тровете ни още бе, идиоти!! Не, че откакто сме влезли в НАТО не го правите! Ама сега сте тръгнали да ни убеждавате каква „манна небесна“ ще е изкуственият дъжд с натрупване на сребърен йодид в околната среда. Какви ще са последиците за флора, фауна, хора?!? Някой дава ли си сметка? Имаме си достатъчно естествени дъждове в България, няма нужда от изкуствени простотии. България е райско кътче, защитено от Бога. Защо се мъчите да го съсипвате с всевъзможни неща, които са все в наш ущърб?!? Продажници и дупедавци!!!

 8. Хайде де е честито на русенлии силистренци, доброджанци и т. н….. Сега моля за статистиката да се включи.. Какво се случва след пръскане:
  Заболявания и респираторни и тем подобни ..
  Ракови и имунни и тем подобни.. Смъртността и особено уязвими групи!
  Ей ачик ачик си не бият и ни е кеф.

 9. Човеците са обезумели и са си повярвали че са Богове .
  Само да припомня на тези които се правят на умни , какво се случи с Вавилон когато строеха кулата , пак тогава тези по умните и учени си бяха въобразили че ще стигнат до Бога , но уви сполетя ги беда и Бог им обърка плановете , и направи така че да говорят на различни езици , така те вече не можеха да се разбират и всичко се провали !

  Бог е устроил всичко премъдро , как , кога и къде да се случи .
  В Евангелието е казано че и косъм от главата не пада на човек без знанието на Бога .
  Но светът се е управлявал от безумно неразумни човеци , та нали същите човеци които Бог сътвори Го разпнаха.
  Но близко е края , и който стои в Истината с Христос ще преживее всичко това….

 10. Абсолютни лъжи!!!Защо не си ги направят тези експерименти в Африка?100гр сребърен йодит е над 1000лв. Колко килограма са нужни за едно такова пръскане!?

 11. Говорим за неорганично съединение, което съдържа кристална структура, подобна на тази на леда. С течение на годините опитът с това съединение е узрял и е бил многократно използван. Едно от тях е да служи като семе за производство на дъжд и промяна на климата. Това използване е широко поставено под съмнение поради потенциални щети сребърен йодид може да причини, когато се разтвори във вода. Освен това няма известни дългосрочни ефекти, които модифицирането на климата в даден регион може да има.

  От деветнадесети век се използва във фотографията благодарение на способността да потъмнява със светлина. Използва се и при антимикробни терапии. Напоследък има някои проучвания за използването на сребърен йодид за отстраняване на радиоактивен йод в отпадъците, произведени в атомните електроцентрали.

  Това е съединение, което той е токсичен за хората, животните и растенията. Следователно има големи противоречия относно използването на сребърен йодид за промяна на климата и генериране на дъжд. Структурата на това съединение се формира от степента на окисление на среброто и йода с валентност -1. Връзката между двата йона е много силна и стабилна. Това е една от причините, че едва ли е неразтворим във вода. Кристалната структура зависи от температурата, в която се намираме. Под 137 градуса има кубична форма, между 137 и 145 градуса имаме твърдо вещество със зеленикаво-жълт или бета-образен цвят. И накрая, ако температурата се повиши над 145 градуса, той ще представи онзи сребърен йодид с жълт цвят и в неговата алфа форма.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.