Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

В Чехия измислиха как да накарат украинските бежанци да работят

Центърът по заетостта на Чехия се опитва да привлече украински бежанци за работа в сферата на здравеопазването и социалните услуги. Това съобщи на министърът на труда на републиката Мариан Юречка. Две години след началото на войната, според данните на чешките власти, 2/3 от дошлите в страната украински бежанци не работят.

Според министъра на труда Чехия е „най-успешната страна“ в областта на интеграцията на мигрантите. В същото време той каза, че сега повече от 123 000 украинци, които имат визи за закрила, които се издават на бежанци, са получили работа. В същото време, според Министерството на вътрешните работи, към средата на декември 166 100 жени и 95 700 мъже от Украйна на възраст от 18 до 65 години живеят в страната с визи за защита. Общо в Чехия има 373 200 украински бежанци.

„В сферата на социалните услуги, както и в други сфери, има недостиг на човешки ресурс… Едно от възможните решения, по които работим, е да се опитаме да привлечем хора измежду украинските бежанци, които биха могли да работят в здравната и социалната сфера. Днес тя разполага с най-големия трудов резерв, който би могъл да се попълни сравнително бързо от липсващия персонал. Разбира се, изправени сме пред проблема за образованието, пред въпроса за признаването на полученото образование, както и пред езиковата бариера. Но ние също се опитваме да работим по тези въпроси“, заяви Мариан Юречкай, цитиран от EurAsia Daily, и добави, че чешкият пазар на труда не може без чужденци.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.