Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

В Русия има 38 затворени града: къде се намират и защо са под охрана

На територията на Русия има много градове, до които е почти невъзможно да се стигне от обикновен турист. Те  са оградени с бодлива тел и огради, на всеки вход има военни контролно-пропускателни пунктове, които проверяват паспорти и изискват пропуски.

Официално в Русия има 38 затворени града – поне от добре познатите. Със сигурност има и други, които не са отбелязани на картата. Но скоро няма да знаем за тях, пише каналът „Светът на науката“ на Dzen.ru и показва седемте най-големи известни затворени градове в Русия:

Железногорск и оръжеен плутоний

Железногорск е на територията на Красноярския край. Основан е през 1950 г. и почти веднага е затворен: местните го наричат Красноярск-26.

Тук се намира уникалният Минно-химически комбинат, който дълго време се занимава с производството на оръжеен плутоний. Има и завод, в който се произвеждат сателити.

По-голямата част от Железногорск е построена в същия стил като историческата част на Санкт Петербург: колони, голям брой скулптури, украсяващи паркове и покриви.

Зеленогорск и производство на уран

Това е друг град, който е затворен поради факта, че там се произвеждат радиоактивни елементи – нискообогатен уран. Зеленогорск също се намира в Красноярската територия: според данни за 2020 г. в него са живели 60 хиляди души.

В Русия има 38 затворени града: къде се намират и защо са под охрана

Знаменск е голям руски полигон

Тази тестова площадка е създадена в Астраханска област специално за тестване на прототипи на балистични ракети, които в средата на 40-те години започват активно да се развиват в СССР.

Днес не е толкова трудно да се стигне до града: местните власти одобряват повечето от заявленията за посещение в Знаменск и околностите му като част от туристически групи, въпреки че свободният достъп все още е забранен.

В Русия има 38 затворени града: къде се намират и защо са под охрана

Лесной е център за обезвреждане и производство на ядрени оръжия

Град Лесной се намира в района на Свердловск. На територията му има секретен завод, в който се сглобяват и обезвреждат ядрени бойни глави, както и се произвеждат радиоактивни елементи.

Изграждането на Лесной е извършено от затворници от ГУЛАГ, разположени в района.

В Русия има 38 затворени града: къде се намират и защо са под охрана

Озерск и опасни радиоактивни изотопи

Озерск (Челябинска област) е важен обект от историческа гледна точка: той се счита за предшественик на ядрената индустрия в СССР. И днес е много трудно да се влезе в него: дори на роднини на служители може да бъде отказан пропуск.

В Русия има 38 затворени града: къде се намират и защо са под охрана

Североморск е най-голямата военноморска база на Русия

Североморск се намира в района на Мурманск, на брега на Колския залив. Градът е затворен през 1996 г., въпреки че военноморската база е изградена 60 години по-рано.

Североморск е голямо селище с население от около 55 хиляди души.

В Русия има 38 затворени града: къде се намират и защо са под охрана

Ядрен център Снежинск

Това населено място, разположено в Челябинска област, е затворено поради факта, че на негова територия се намира Руският федерален ядрен център. В него цяла плеяда учени се занимава с разработването на ядрени оръжия.

Снежинск напомня на времето на Съветският съюз. В него могат да се забележат необичайни структури, вентилационни тръби, стърчащи от земята. Говори се, че има тайна система от пътища и комуникации под земята.

В Русия има 38 затворени града: къде се намират и защо са под охрана

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.