Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

В Русия се появиха мобилни убежища за защита при ядрен взрив

Русия подготвя „мобилни модулни убежища за защита на населението от въздействието на всички видове съвременни оръжия, включително ядрени оръжия“.

„Създаването на съоръжения за гражданска отбрана се извършва чрез изграждане на съоръжения с помощта на напълно сглобяеми конструкции и конструкции, включително блоково-модулен тип или други материали“, се казва в документ, публикуван на правителствения информационен портал, съобщи „Комерсант“.

„КУБ-М осигурява защита за 48 часа от въздушна ударна вълна и светлинно излъчване от ядрен взрив; проникваща радиация и радиоактивно замърсяване на района; фугасно и осколково действие на конвенционалните оръжия; падащи отломки от строителни конструкции; опасни химикали; пожари“, според прессъобщение на Всеруския изследователски институт за извънредни ситуации, автор на проекта.

Базовата конфигурация „КУБ-М“ побира 54 души и техническо звено. Капацитетът на заслона може да бъде увеличен с допълнителни модули. При необходимост ядреното убежище може да бъде транспортирано по шосе или железопътен транспорт до ново място. Производството, транспортирането и монтажа на КУБ-М е половината от разходите за изграждане на постоянно бомбоубежище. Освен това производството и монтажът му отнема само три месеца.

На 17 декември Русия завърши изграждането на последната станция от Международната система за наблюдение на ядрените опити съгласно Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити. Станцията в Южно-Сахалинск стана последната от 32 руски съоръжения по договора, чиято ратификация беше оттеглена от Москва миналата есен.

Още по темата: Орбан: Европа е на сантиметри от унищожение 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.