Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

В София НАТО свали забраната за използване на оръжията й за украински удари по цели в Русия

Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация за подкрепа на Украйна до победа над Русия по време на пролетната сесия на Асамблеята на алианса, която се проведе в София. В нея участваха близо 400 делегати от 32-те държави членки на НАТО и от 25 партньорски страни.

„България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, каза служебният премиер Димитър Главчев. Според него „НАТО остава гарант за сигурност и просперитета на България“.

„Украйна защитава не само себе си, Украйна защитава Европа и нашите ценности, нашите принципи“, заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова. Тя поиска да се засили фокуса на НАТО върху Черноморския регион и Западните Балкани.

В декларация делегатите внесоха поправка за „подкрепа на Украйна в нейното международно обосновано право да се самоотбранява чрез вдигане на някои ограничения за използване на въоръжение, предоставено от НАТО и партньорите, и възможността да се атакуват легитимни цели на територията на Русия“.

При дебатите италианските представители заявиха, че те изпращат военна помощ на Украйна при условие, че тя няма да се използва на руска територия.

Представителите на Великобритания подчертаха, че „няма смисъл ракетите да не могат да бъдат използвани срещу Русия, докато Русия стреля срещу Киев“. „Трябва да признаем, че Украйна губи тази война в момента. Не можем да продължим да казваме на Украйна да не стреля ракетите си по Русия, която щастливо стреля своите по Киев. Ще е много тъжно, ако не приемем тази поправка“, каза представителят на Лондон.

Френските делегати заявиха, че до момента Украйна е спазвала всички рестрикции по отношение на оръжията, както и принципите на международното право, но не такъв бил случаят от страна на Руската федерация.

Представителите на Канада дори предложиха по-строга формулировка.

Твърдо в тази посока реагираха и от Литва. Един от представителите й припомни за видеото с президентски от изгорената печатница за детска литература. „Военната помощ за Украйна и ограниченото ѝ използване, да го кажа по-леко, изглежда двулично. Това е като да играеш баскетбол с белезници“, каза той.

Подкрепа за отпадането на „червената линия“ на НАТО дойде и от Естония, Нидерландия, Швеция. Предложението беше прието, като девет гласа бяха „против“.

„Благодаря ви. Това е много важно за нас, защото е като да се бориш с една ръка зад гърба. Тази ситуация в Харков, при която за съжаление не можахме да я спрем, но имахме информация за военните до границата, но нямаше как да стреляме, за да ги отблъснем. И това доведе до загуби на военни и цивилни и доведе до окупация на територия“, казаха представителите на Украйна.

С друга декларация парламентаристите от държавите членки на НАТО одобриха молбите на Малта и Косово да станат делегации на асоциирани членове.

Асамблеята препоръча още създаването на Център за демократична устойчивост в Централата на НАТО в Брюксел, който „да пази основните демократични ценности на алианса, като се бори с дезинформацията“.

„НАТО е най-успешният съюз в историята, защото умее да се променя и адаптира“, заяви при откриването на пленарното заседание днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. „Трябва да разработим нови планове за отбрана и да гарантираме, че имаме необходимите сили, по-голяма бойна готовност и нови способности, за възпиране“, посочи той. Според генералния секретар добрата новина е, че Европа прави това.

„Украйна ще бъде по-слаба, ако продължаваме да подкрепяме страната с половинчати мерки“, заяви президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба. „Мястото на Украйна е в НАТО, на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон трябва да кажем ясно, че членството на Украйна е тръгнало по необратим път“, каза той.

„Нашата Европа е континент, белязан през вековете повече от война и конфликти, отколкото от мирно съвместно съществуване, сега до голяма степен е обединена от един отбранителен съюз и Европейския съюз. Никога преди това толкова много европейски държави не са си сътрудничили толкова тясно и многостранно“, коментира третият заместник-председател на шведския парламент Керстин Лундгрен.

„Пълноправно членство в НАТО е крайната цел на Украйна“, заяви във видеообръщение украинският министър на отбраната Рустем Умеров.

Още по темата:Доклад: Русия произвежда над 3 пъти повече снаряди от НАТО: 4,5 милиона годишно, Европа и САЩ 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Имам чувството, че тези хора живят в някаква паралелна реалност. Лелята от снимката как се радва само… Дали би изпратила със същата усмивка своя син на фронта? С това решение отваряме портите на глобалния конфликт, под претекст, че защитаваме някакви имагинерни ценности и принципи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.