Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

“Вагнер” предава ключов град в Донбас на чеченците от „Ахмат“

Частната военна компания „Вагнер“ ще се изтегли от ключовия донбаски град Бахмут на 10 май, съобщи ръководителят й Евгений Пригожин. Позициите на „Вагнер“ ще бъдат поети от чеченското подразделение на специалните сили „Ахмат“, каза той.

Пригожин заяви, че е бил в контакт с Рамзан Кадиров, ръководител на Чеченската република, за да извърши маневрата. Според лидера на „Вагнер“ само няколко квартала в западната част на града остават под контрола на украинските сили.

„Вече съм в контакт с представителите [на Кадиров], за да започнем незабавно да прехвърляме позиции, така че на 10 май, в 00:00 часа, точно в момента, когато, по наши изчисления, напълно ще изчерпим бойния си потенциал, нашите другари ще заемат нашите места и ще продължат щурма на град Бахмут“, каза Пригожин в изявление в събота.

По-късно през деня Кадиров пусна кратко видеообръщение, в което заяви, че вече е повдигнал въпроса пред руския президент Владимир Путин, като го е уведомил за готовността си да замени бойците на „Вагнер“ в града. Според Кадиров бойците на „Ахмат“ вече са в готовност и са готови да бъдат преразпределени в Артьомовск (в Украйна градът е известен като Бахмут – б.а.).

„Войниците са в повишена бойна готовност, чакаме само заповеди. Няколко подразделения вече тръгнаха към зоната на специалните военни операции“, заяви Кадиров.

Пригожин обяви предстоящото изтегляне на силите си от града по-рано тази седмица, позовавайки се на тежки загуби и недостиг на артилерийски боеприпаси. Групата ще бъде преразпределена от фронтовата линия в задните лагери.

Районът е арена на интензивни боеве през последните месеци. Той е ключов пътен и железопътен възел в Донбас, като се съобщава, че и двете страни са претърпели значителни жертви по време на борбата за контрол над него.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.