Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Валутните резерви на Украйна достигнаха исторически рекорд от $30 милиарда

Златните и валутните резерви на Украйна достигнаха исторически връх от 30 милиарда долара, заяви съветникът на президента Олег Устенко. Той подчерта, че средствата са достатъчни за плащане на украинския внос за поне пет месеца.

„Нашите валутни резерви достигнаха десетгодишен връх от над 30 милиарда долара“, съобщи Устенко заяви пред телевизионния канал „Рада“. – „Сумата ще бъде достатъчна, за да покрие украинския внос за повече от пет месеца.“

Според Устенко икономическата ситуация се счита за стабилна, ако резервите са достатъчни, за да плащат за вноса на страната поне три месеца.

Украинският служител предупреди, че инфлацията в Украйна се очаква да достигне 25% през 2023 г., като направи уговорка, че цифрата може допълнително да се увеличи, ако войната и атаките срещу инфраструктурата на страната се засилят.

По-рано Националната банка на Украйна съобщи, че международните резерви на страната през февруари 2023 г. са отбелязали спад от 3,5% на месечна база и възлизат на около 29 милиарда долара. Регулаторът отдаде спада на интервенциите си на валутния пазар.

Международните резерви на Украйна са намалели със 7,9% през последната година, като към 1 януари възлизат на 28.5 милиарда долара, сочат предварителните данни.

През март Международният валутен фонд одобри четиригодишна програма за заем от 15,6 милиарда долара за Украйна като част от по-широк пакет за международна подкрепа на стойност 115 милиарда долара. Заемът е първата голяма финансова програма, одобрена от институцията за страна, участваща в мащабен военен конфликт. Предишната програма на МВФ за 5 милиарда долара изтече миналата година.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.