Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Външният министър на Полша: САЩ знаеха предварително за саботажа на „Северен поток“

САЩ знаеха предварително за саботажа на газопровода „Северен поток“. Това заяви министърът на външните работи на Полша Радослав Шикорски в интервю за вестник Rzeczpospolita.

„Ако вярваме на пресата, някой, който е бил заинтересован, го е направил. И американската страна знаеше за това предварително и не го предотврати. Така че изглежда има за какво да бъда благодарен… И моето лично отношение към „Северен поток“ е известно от много години“, каза външният министър на Полша, който през 2006 г. нарече изграждането на „Северен поток 1“ „нов пакт Рибентроп-Молотов“.

Веднага след атентата Шикорски публикува снимка на взривения газопровод в социалната мрежа X/Twitter и написа: „Благодаря ви, САЩ“. По-късно изтри публикацията си, след като американските власти отрекоха те да са извършителите.

Американският журналист и носител на „Пулицър“ Сиймур Хърш публикува разследване, според което американски водолази са поставили експлозиви под „Северен поток“, а Норвегия ги е задействала. „Водолази от военноморските сили, действащи под прикритието на учение на НАТО, известно като Baltops 22, поставиха дистанционно задействани взривни устройства, които три месеца по-късно разрушиха три от четирите тръбопровода на „Северен поток“, твърди Хърш.

Западните медии игнорираха това разследване и публикуваха версията, че Украйна е виновна. На въпрос дали украинците са могли да го направят, Радослав Шикорски изрази мнение, че „някой, който е имал егоистичен интерес, го е направил“.

Въпреки че извършителите не са установени, Швеция и Дания прекратиха разследването на саботажа на „Северен поток“ и отказаха съвместно разследване с Русия, чиито газопроводи пострадаха при серията експлозии през септември 2022 г.

Още по темата: Сиймур Хърш: Байдън нареди да се взриви „Северен поток“, защото не вярваше на Германия 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.