Разследвания и новини без цензура

понеделник, 2 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Въоръженият бунт на Пригожин срещу Москва няма да успее: експерти

Според Иън Гарнър, експерт по Русия и автор на нова книга за последиците от войната в Украйна, шефът на Вагнер е преиграл. „Пригожин хвърли заровете и сега държавата ще се отърве от него завинаги“, каза той.

„Подозирам, че шансовете на Пригожин да предприеме успешен преврат са малки. Държавата може да предложи всичко, което той прави – пари, свобода, престиж – без него. Защо бойците на Вагнер ще застанат на страната на Пригожин в битка до смърт?“, каза Гарнър пред „Политико“.

Британският политолог и експерт по Русия Марк Галеоти също постави под съмнение вероятността въоръженият бунт на Евгений Пригожин да успее. Основателят на частната военна компания „Вагнер“ обяви война срещу военното ръководство на страната и заплаши да унищожи всеки, който се изправи на пътя им.

Системата за сигурност на Москва е изградена така, че да изключва преврати, обясни експертът пред BBC. Първо, в руската столица и околностите й са разположени многобройни и добре въоръжени формирования, и, което е важно, подчинени на различни ведомства: Таманското и Кантемировското поделение на Министерството на отбраната, поделението на Дзержински – на Федералната служба за охрана, както и многобройни сили на ФСО, ФСБ и МВР.

Това беше направено умишлено, за да се изключи максимално опитът за преврат, и то още преди Путин да дойде на власт.

„Вагнер“ в своя пик разполагаше с около 30 хил. души. Днес Пригожин говори за 25 хил. Това е напълно съпоставимо със силите, разположени в Москва.

Второ, ЧВК „Вагнер“ далеч не е самодостатъчна: тя е напълно зависима от Министерството на отбраната на Русия по отношение на доставките и транспорта.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.