Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Въпреки санкциите руски нефт влиза в ЕС по тайни морски маршрути

Западът санкционира Русия заради войната в Украйна, но руският нефт продължава да тече към Европа по скрити морски маршрути.

След началото на войната плавателни съдове са направили 41 трансферa на нефт от кораб на кораб край бреговете на Гърция с танкери, които са напуснали Русия и по-късно са пристигнали на европейските пристанища, съобщи бизнес ежедневникът Nikkey.

„Прехвърлянето на нефт между кораби в морето, за да се скрие произхода му, може да продължи дори след влизането в сила на нефтеното ембарго“, пише вестникът.

Вестникът снима прехвърлянето на нефт от един танкер на друг в Лаконийския залив близо до Южна Гърция на 24 август. Единият танкер е регистрираният в Гърция „Морски сокол“, който е напуснал пристанището Уст-Луга в Северозападна Русия на 4 август. Другият е „Яг Лок“, плаващ под индийски флаг, който е заминал от турското пристанище Алиага, също на 4 август. Малки лодки са обградили танкерите, подпомагайки прехвърлянето, според репортажа на медията.

През шестте месеца до 22 август са извъшени 175 трансфера край гръцкото крайбрежие с участието на танкери от Русия. През същия период миналата година е имало само девет такива трансфера. Данните на американо-британската компания за анлизи Refinitiv показват, че Русия е изнесла 23,86 милиона барела нефт за трансфери между кораби край бреговете на Гърция. През същия период на миналата година са били изпратени 4,34 милиона барела за подобни трансфери.

Nikkei проследява маршрутите на корабите, потвърждавайки, че 89 танкера са пристигнали в пристанищата, в сравнение със само три такива пристигащи през 2021 г. От тях 41 са пристигнали в пристанищата в Гърция, Белгия, и на други места в Европа, пише вестникът, като отбелязва, че два танкери са имали междинна спирка във Великобритания.

Анализът подчертава решаващата роля на морската зона край Гърция като център за нефтени превози между Русия и Европа.

Източник:Nikkey
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.