Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 29 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Вашингтон изчислява, че над 100 000 украински войници са убити: Politico

Американски представители изчисляват, че повече от 100 000 украински войници са били убити след избухването на войната с Русия преди година, съобщи Politico, без да разкрива източниците си. Вашингтон е обезпокоен от липсата на боеприпаси, противовъздушна отбрана и опитни войници в навечерието на голяма украинска офанзива, която се очаква по-късно през пролетта, допълни американската медия.

„Повече от 100 000 украински войници са загинали в едногодишната война, изчисляват американски служители, включително най-опитните войници, написа Politico.

„Много от тези загуби се случват в Бахмут“, уточнява медията. Градът, който Русия нарича Артьомовск, е ключова украинска крепост и логистичен център в Донецката народна република. Руските сили напредват към Артьомовск от август миналата година и според собственика на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин сега почти напълно са обкръжили града и са поели контрола над източната му част.

Украинският президент Володимир Зеленски многократно е настоявал, че няма да предаде Бахмут, въпреки съобщенията за напрежение с американски представители, за които се твърди, че са призовали Киев да се оттегли и да намали загубите си. По-рано тази седмица Зеленски отново заяви, че защитата на ключовия град ще бъде подсилена.

„Вашингтон пост“ потвърди информацията: „Американски и европейски представители са изчислили, че около 120 000 украински войници са били убити или ранени от началото на руската инвазия в началото на миналата година“.

Politico посочи, че Вашингтон и Брюксел могат само да гадаят степента на загубите на Украйна, тъй като Киев пази тази информация в тайна дори от западните си поддръжници, които са й предоставили оръжия на стойност милиарди долари.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.