Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Вашингтон изчислява, че над 100 000 украински войници са убити: Politico

Американски представители изчисляват, че повече от 100 000 украински войници са били убити след избухването на войната с Русия преди година, съобщи Politico, без да разкрива източниците си. Вашингтон е обезпокоен от липсата на боеприпаси, противовъздушна отбрана и опитни войници в навечерието на голяма украинска офанзива, която се очаква по-късно през пролетта, допълни американската медия.

„Повече от 100 000 украински войници са загинали в едногодишната война, изчисляват американски служители, включително най-опитните войници, написа Politico.

„Много от тези загуби се случват в Бахмут“, уточнява медията. Градът, който Русия нарича Артьомовск, е ключова украинска крепост и логистичен център в Донецката народна република. Руските сили напредват към Артьомовск от август миналата година и според собственика на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин сега почти напълно са обкръжили града и са поели контрола над източната му част.

Украинският президент Володимир Зеленски многократно е настоявал, че няма да предаде Бахмут, въпреки съобщенията за напрежение с американски представители, за които се твърди, че са призовали Киев да се оттегли и да намали загубите си. По-рано тази седмица Зеленски отново заяви, че защитата на ключовия град ще бъде подсилена.

„Вашингтон пост“ потвърди информацията: „Американски и европейски представители са изчислили, че около 120 000 украински войници са били убити или ранени от началото на руската инвазия в началото на миналата година“.

Politico посочи, че Вашингтон и Брюксел могат само да гадаят степента на загубите на Украйна, тъй като Киев пази тази информация в тайна дори от западните си поддръжници, които са й предоставили оръжия на стойност милиарди долари.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.