Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Вашингтон пост“: Американската делегация във Вилнюс е бясна на Зеленски

Американската делегация, присъстваща на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, е „бясна“ заради туит на украинския президент Володимир Зеленски, в който той критикува военния съюз за нежеланието му да предостави конкретна пътна карта за присъединяването на Киев към блока, пише в. „Вашингтон пост“.

Във вторник Зеленски написа в Туитър, че е бил информиран, че окончателният текст на изявлението, публикувано на срещата на върха, няма да включва график за членството на Украйна в НАТО.

Той нарече този пропуск „безпрецедентен и абсурден“ и предположи, че „нерешителността“ по въпроса е признак на „слабост“ на НАТО. Зеленски твърди, че западните поддръжници на Киев са решили „да използват членството на Украйна в НАТО за преговори с Русия“.

Членовете на американската делегация са били „бесни“, след като са научили за изявлението на украинския лидер, съобщи „Вашингтон пост“.

Вестникът посочва, че атаката на Зеленски към НАТО е в рязък контраст с образа на западната хармония, който Байдън и неговите помощници са проектирали на събитието.

Високопоставен служител на НАТО заяви пред „Вашингтон Пост“, че „туитът на Зеленски оказва натиск върху алианса“, като същевременно му помага „да каже: „Боря се докрай“ на населението на Украйна.

Също във вторник неназован висш дипломат от Централна Европа заяви пред Politico, че Зеленски „отива твърде далеч“ с критиките си. „Мисля, че това не е обмислен и справедлив подход“ от украинския лидер, добави той.

В съвместното си изявление, което беше публикувано във вторник, членовете на НАТО заявиха само, че „ще бъдат в състояние да отправят покана към Украйна да се присъедини към алианса, когато съюзниците се съгласят и условията бъдат изпълнени“.

Зеленски заглуши реториката си при пристигането си в литовската столица, като заяви, че има „вяра“, че „НАТО ще даде на Украйна сигурност, Украйна ще направи НАТО по-силна“.

Байдън коментира пред CNN, че е „преждевременно“ да се говори за членство на Украйна в НАТО, обяснявайки, че Киев трябва да извърши повече реформи и да постигне „демократизация“, преди да може да стане част от блока. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан обясни в кулоарите на срещата на върха във Вилнюс, че ако се позволи на Украйна да се присъедини към алианса сега, това ще доведе НАТО „до война с Русия“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.