Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

“Вашингтон пост“: САЩ са обмисляли да оттеглят „поканата“ на НАТО за Украйна

Критиките към НАТО на президента Володимир Зеленски толкова разгневиха Вашингтон, че служителите за кратко обмисляха да отстъпят от ангажимента да поканят Украйна да се присъедини към военния блок, съобщи „Вашингтон пост“.

Подобен ход би бил безпрецедентен за американците, които последователно преследват стратегическите си цели в бившия Източен блок през последните няколко десетилетия.

Във вторник, по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Зеленски разкритикува военния блок, твърдейки, че те обсъждат формулировката на изявлението без Украйна.

„Безпрецедентно и абсурдно е, когато времевата рамка не е определена нито за поканата, нито за членството на Украйна“, написа той в Туитър, като заяви, че формулировката за „условията“ е твърде неясна. „Несигурността е слабост“, добави той.

В окончателната версия на съвместното изявление на НАТО се казва, че членовете на блока „ще бъдат в състояние да отправят покана към Украйна да се присъедини към алианса, когато съюзниците се съгласят и условията бъдат изпълнени“.

Въпреки че не даде повече подробности, генералният секретар на блока Йенс Столтенберг заяви, че Киев може да се надява да се присъедини само ако надделее в конфликта си с Москва.

Според шестима души, запознати с въпроса, интервюирани от „Вашингтон пост“, Белият дом е бил доста разтърсен от упреците на Зеленски, като един служител е определил реакцията на американската делегация като „яростна“.

По време на неофициална среща, която е последвала туита на Зеленски, някои служители „искаха да оттеглят позоваването на „покана“ или да намерят друго място, където да поставят тази дума. В крайна сметка обаче американската делегация „не искаше конкретно да махне това обещание“ от декларацията, като някои хора се опасяваха, че промените ще забавят публикуването на документа и ще предизвикат отпор от Киев, според Washington Post.

По-късно Зеленски промени тона си, заявявайки, че е „благодарен“ на блока за безпрецедентната подкрепа и „много важен пакет от гаранции“. Според публикация на Bloomberg в четвъртък промяната в тона дойде, след като лидерите на НАТО казаха на украинския президент да се „успокои“.

Коментирайки дискусиите между членовете на НАТО дали да поканят Киев в блока, украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че „САЩ изиграха важна, решаваща роля, за да гарантират, че думата „покана“ изобщо ще се появи в текста“, въпреки че се оплака, че окончателната формулировка е формулирана „не по начин, който ни удовлетворява“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.