Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Вашингтон Пост“: Военен публикувал секретните документи в чат група на тийнейджъри, за да ги впечатли

Човекът, отговорен за изтичането на стотици класифицирани документи на Пентагона, е млад, расист, любител на оръжията, който е работил във военна база и който се е опитвал да впечатли членове на чат група от геймъри, повечето тийнейджъри, в социалната платформа Discord. Тази версия публиква „Вашингтон Пост“, като се позова на разговор с негов приятел в чат групата.

Вестникът интервюира тийнейджър – член на групата, който описва мъжа, споменат с инициалите „OG“, от тяхната онлайн кореспонденция и споделя снимки и видеоклипове. Медията твърди, че е изгледала видео на мъж, идентифициран като OG, на стрелбище с голяма пушка.

„Той извиква поредица от расови и антисемитски обиди пред камерата, след което изстрелва няколко патрона по мишена“, пише „Вашингтон Пост“. OG е написал на член от същата интернет група, че е работил във военна база, която не е посоченав статията, където работата му е включвала преглеждане на големи количества класифицирана информация.

Изтеклите документи разкриха план за подготовката на Украйна за пролетна контраофанзива, шпионирането на САЩ на съюзници като Украйна, Южна Корея и Израел и напрежението между Вашингтон и съюзническите столици относно въоръжаването на Киев.

Изглежда, че OG е действал като лидер в сървър, първоначално създаден през 2020 г. на платформата за съобщения Discord от малка група любители на оръжия и геймъри.  От миналата година OG е публикувал документите в канала на сървъра, който той е нарекъл „Мечка срещу прасе“, препратка към войната в Украйна, но също и към вирусно видео, показващо как прасета се бият с черна мечка.

Според тийнейджъра от групата, интервюиран от „Вашингтон Пост“, OG е „имал мрачен поглед върху правителството“, представяйки правителството, и по-специално правоприлагащите органи и разузнавателните агенции, като репресивна сила.

Интересен детайл е, че журналистите са стигнали без особени трудности до чат групата и са интервюирали неин член, но не и ФБР. Според „Вашингтон Пост“ тийнейджърът, който е бил във връзка с OG „през последните няколко дни“, все още не е интервюиран от служители на федералните правоприлагащи органи, въпреки че Министерството на правосъдието и ФБР започна криминално разследване. Министърът на отбраната Лойд Остин се зарече да „преобърне всеки камък“ в откриване на източника на изтеклата информация.

Настоящото местонахождение на O.G. е неизвестно. Членът на тийнейджърската група e казал пред вестника, че „в последното си съобщение до членове на групата, OG им е казал да „запазят спокойствие и да изтрият всяка информация, която евентуално може да се отнася до него“, включително всички копия на класифицираните документи.

Досега Русия е предложила мълчалив отговор на изтичането на информация. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков предположи в сряда, че изтичането може да е дезинформационен трик на САЩ. „Тъй като САЩ са страна в конфликта и по същество водят хибридна война срещу нас, възможно е такива техники да се използват за измама на противника им, Руската федерация“, каза Рябков, цитиран от „Гардиън“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.