Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Вашингтон Пост“: Военен публикувал секретните документи в чат група на тийнейджъри, за да ги впечатли

Човекът, отговорен за изтичането на стотици класифицирани документи на Пентагона, е млад, расист, любител на оръжията, който е работил във военна база и който се е опитвал да впечатли членове на чат група от геймъри, повечето тийнейджъри, в социалната платформа Discord. Тази версия публиква „Вашингтон Пост“, като се позова на разговор с негов приятел в чат групата.

Вестникът интервюира тийнейджър – член на групата, който описва мъжа, споменат с инициалите „OG“, от тяхната онлайн кореспонденция и споделя снимки и видеоклипове. Медията твърди, че е изгледала видео на мъж, идентифициран като OG, на стрелбище с голяма пушка.

„Той извиква поредица от расови и антисемитски обиди пред камерата, след което изстрелва няколко патрона по мишена“, пише „Вашингтон Пост“. OG е написал на член от същата интернет група, че е работил във военна база, която не е посоченав статията, където работата му е включвала преглеждане на големи количества класифицирана информация.

Изтеклите документи разкриха план за подготовката на Украйна за пролетна контраофанзива, шпионирането на САЩ на съюзници като Украйна, Южна Корея и Израел и напрежението между Вашингтон и съюзническите столици относно въоръжаването на Киев.

Изглежда, че OG е действал като лидер в сървър, първоначално създаден през 2020 г. на платформата за съобщения Discord от малка група любители на оръжия и геймъри.  От миналата година OG е публикувал документите в канала на сървъра, който той е нарекъл „Мечка срещу прасе“, препратка към войната в Украйна, но също и към вирусно видео, показващо как прасета се бият с черна мечка.

Според тийнейджъра от групата, интервюиран от „Вашингтон Пост“, OG е „имал мрачен поглед върху правителството“, представяйки правителството, и по-специално правоприлагащите органи и разузнавателните агенции, като репресивна сила.

Интересен детайл е, че журналистите са стигнали без особени трудности до чат групата и са интервюирали неин член, но не и ФБР. Според „Вашингтон Пост“ тийнейджърът, който е бил във връзка с OG „през последните няколко дни“, все още не е интервюиран от служители на федералните правоприлагащи органи, въпреки че Министерството на правосъдието и ФБР започна криминално разследване. Министърът на отбраната Лойд Остин се зарече да „преобърне всеки камък“ в откриване на източника на изтеклата информация.

Настоящото местонахождение на O.G. е неизвестно. Членът на тийнейджърската група e казал пред вестника, че „в последното си съобщение до членове на групата, OG им е казал да „запазят спокойствие и да изтрият всяка информация, която евентуално може да се отнася до него“, включително всички копия на класифицираните документи.

Досега Русия е предложила мълчалив отговор на изтичането на информация. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков предположи в сряда, че изтичането може да е дезинформационен трик на САЩ. „Тъй като САЩ са страна в конфликта и по същество водят хибридна война срещу нас, възможно е такива техники да се използват за измама на противника им, Руската федерация“, каза Рябков, цитиран от „Гардиън“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.