Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Васил Божков: Станах защитен свидетел срещу Бойко Борисов

Целта на завръщането на Васил Божков в България е да вземе властта като политик. Това стана ясно от пресконференция, която той даде във Фейсбук. Журналистите бяха събрани в хотел „Хаят“ след предварителна регистрация, а Божков отговаряше на въпросите от офиса си в „Нове Холдинг“, където е под домашен арест с електронна гривна.

„Лицето Петър Петров не го познавам. Срещу мен беше организирана атака като военна операция. Арестуваха жена ми, сина ми, адвоката ми, репресията срещу мен беше изключително тежка“, каза Божков.

„Спекулацията с моето връщане е поредната манипулация на прокуратурата. Арабският термин е „екстрадиция“, това е грешка в термина. Реално искам да се прибера от първия момент, в който разбрах, че срещу мен има атака. Самото ми прибиране беше осуетено от Интерпол, бях арестуван в Дубай, решението на съда беше да не бъда екстрадиран. Молбата ми беше одобрена на 23 август, на 25 август с първия самолет се прибрах, без никаква екстрадиция. Хората ме питаха дали съм сигурен, че в България съм в безопасност и трябваше да подпиша декларация, че се прибирам на собствена отговорност“, заяви Божков.

„По делото за Бойко Борисов, Влади Горанов и Севдалина аз съм защитен свидетел. Два пъти ме разпитваха по четири часа и след това бях обявен за защитен свидетел. В момента моят живот и животът на моите близки, е силно застрашен“, продължи Божков, като заяви, че начело на мафията у нас стоял Бойко Борисов.

„За убийството на Алексей Петров не мога да кажа нищо. Защо се е случило, не мога да кажа. Не съм познавал Алексей Петров. С моята партия няма да участвам в местните избори“, заяви Божков. Той твърди, че целта на „Българско лято“ щяла да бъде насочена към онези 60%, които не гласуват на избори.

„Не се познавам с президента Румен Радев. Нямам никакви отношения“, отговори Божков на въпрос за отношенията му с президента.

„След прибирането ми бях арестуван на летището, стоях в ареста, сега съм под домашен арест. Единственото вредно нещо в България е Борисов. Борисов трябва да бъде изваден от политиката, за да има България някакво бъдеще“, каза Божков.

„Принципно пак надебеля. Вие го тълкувайте както си искате“, отговори той на въпрос за депутата от ДПС Делян Пеевски.

“ГЕРБ и ПП, навремето имаше БКП и Комсомол. ПП мога да ги определя като Комсомол. А Пеевски си е статуквото. ДПС са неизменна част от статуквото“, каза той.

„Нито съм бил близък с Къро, нито съм познавал Къро“, отрече Божков.

„Няма никакво значение какъв е Кирил Домусчиев. Почетен гражданин е, но няма американски паспорт. Не знам как върви следствието. Не ме питайте какво съм казвал там, подписал съм декларация“, коментира той и бизнесмена Кирил Домусчиев и дали знае той също да бил разпитван в следствието.

„Царя и царицата на черните? Черните останаха без царица, а белите останаха с царя в шах, но им дърпа конците в сянка. Партията трябва да приключи с пълна победа на белите. Каква е външната политика на България? Членове сме на НАТО и ЕС, ние не можем да водим външна политика“, продължи разсъжденията си той и определи сглобката като безпринципна.

„Мисля да не се занимавам повече с бизнес. Нямам нужда повече от бизнес. Моята кауза е България“, обяви Божков.

„Не знам дали Любена Петрова е била в Емиратствата, не съм се срещал с нея. Отстраняването на Гешев е загадка за мен, това просто не ми е ясно“, отговори той на въпрос за смяната на главния прокурор.

Хунтата ме унищожи, нападна ме, ограби ме и те ме поставиха под санкции, заяви Божков по повод включванто му от САЩ в списъка „Магнитски“. Той определи ситуацията си като все едно Русия да е нападнала Украйна, а САЩ да поставят под санкции Украйна.

Божков заяви, че е бил намерен лесно от Европрокуратурата. Той е бил разпитан по сигнала му за злоупотреба с европейски пари. В същото време българската прокуратура не го е намерала, въпреки че съдът му е пращал призовки за поставяне под запрещение на колекцията му. Заяви още, че американците са изразили своето притеснение от прибирането му в България.

„Ако слушате глупостите на този малоумник Кънев, естествено не съм имал бизнес с Пригожин. Преди войната Русия беше един огромен пазар, където всеки искаше да се настани, американците също“, коментира той и твърденията на прокуратурата, че е имал бизнес с Евгений Пригожин.

„Чувствам се застрашен, кой е конкретно, няма да кажа“, повтори Васил Божков. Той отново каза, че бизнесът му е бил унищожен само за един ден.

„Аз договорки не правя. Както виждате, можеше да стоя 8 месеца в ареста, можеше да бъдат удължени с още осем“, каза той дали е имал договорка, за да се върне у нас.

Накрая заяви, че се връща в политиката, за да свали Борисов от власт.

„Как ще завърши делото срещу Борисов, Горанов и Арнаудова, всичко зависи от прокуратурата и съда. Аз не съм виновен за нищо, всичко е скалъпено, спокойно чакам делата, ако въобще се стигне до съд“, завърши пресконференцията си Божков.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.