Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 1 юни, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Василев: Чужди посолства са подшушнали да се коалираме с ГЕРБ

Вицепремиерът в оставка Асен Василев съобщи в интервю за „Капитал“ за опит на чужди посолства за създаване на коалиция между „Продължаваме Промяната“ и ГЕРБ. Това е станало чрез двама от коалиционните им партньори, на които те „подшушвали“, че трябва да се направи „евроатлантическа коалиция с ГЕРБ“.

Василев не отговори на въпроса кои са тези посолства, но каза, че е „ясно за кои става въпрос“. „Вчера даже имаше и изявление на Държавния департамент в тази посока“, допълни вицепремиерът. И продължи: „Със сигурност е имало индикации от, нека да кажем коалиционните партньори, че е добре да се върви в тази посока. Ние твърдо сме ги отрязали“, коментира Василев.

Вицепремиерът в оставка вероятно имаше предвид коментара за БНР за политическата ситуация в България на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс. „САЩ насърчава диалога за формиране на правителство“, каза той и допълни, че „съставянето на правителство очевидно е вътрешнополитически въпрос, но ние винаги сме за диалога“. Според говорителя на американското външно министерство през следващите месеци България ще трябва да продължи да се справя с „редица предизвикателства, които стават все по-големи заради войната на Русия в Украйна“.

От уточняващите към Асен Василев въпроси се разбра, че индикациите идвали и от БСП, и от „Демократична България“, с които са водени разговори в тази посока. На въпрос дали са водени разговори и с ПП, съпредседателят на партията коментира лаконично: „Ние ясно сме заявили нашата позиция там, нека така да кажа.“

Източник:Капитал
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.