Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ватиканът разследва секс парти в катедрала

Католическата църква разследва твърденията за „секс парти“, което се е състояло в катедралата „Сейнт Мери“ в Нюкасъл, докато Обединеното кралство е било в локдаун, съобщи Sunday Times. Разследването е част от по-широко разследване на епархията във Ватикана, включващо множество случаи на сексуално насилие.

В писмо, цитирано от вестника, архиепископът на Ливърпул заявява, че е бил помолен от съветниците на папата да състави „задълбочен доклад“ за събитията, довели до оставката на Робърт Бърн като епископ на Хексам и Нюкасъл през декември.

Бърн стана епископ през 2019 г. и веднага назначи отец Майкъл Маккой за декан на катедралата „Света Мария“ в Нюкасъл.

Когато Обединеното кралство беше в локдаун, Маккой се е обърнал към няколко енориаши и ги е помолил да присъстват на „парти“ в катедралата, каза източник пред Times. Това събитие е описано от източника като „секс парти, което се провежда в жилищните помещения на свещениците, прикрепени към катедралата в Нюкасъл“.

Няма доказателства, че Бърн е знаел или е участвал в секс партито. Маккой също няма да може да свидетелства за предполагаемото събитие, тъй като се самоуби през 2021 г., след като полицията започна разследване на твърдения за сексуално насилие над деца, включващи духовника. Той не е бил обвинен в престъпление към момента на смъртта си.

Маккой не е единственият свещеник с богата история, който преминава през епархията на Бърн. Отделно разследване на Католическата агенция за стандарти за защита проучва докладите, че на отец Тим Гарднър, осъден педофил, е било предложено настаняване в епархията, собственост на църквата, след като е бил признат за виновен и осъден на осем месеца затвор.

Гарднър е бил заловен с повече от 500 незаконни изображения на деца на компютъра си, някои от които е снимал сам. Той е преподавал религиозно образование в католическо училище в Лондон по време на присъдата си.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.