Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Вътрешното ядро на Земята спря да се върти

Въртенето на вътрешното ядро на Земята се забави и спря. Учените смятат, че това се случва приблизително на всеки седем десетилетия, тъй като ядрото започва да се върти в обратна посока.

Ново проучване, публикувано в Nature Geoscience от геофизиците Йи Янг и Ксиадонг Сонг от Пекинския университет, изследва естеството на движението на вътрешното ядро на Земята, до голяма степен съставено от желязо и разтопени течности. Те откриха, че движението на вътрешното ядро наскоро е намаляло достатъчно, те го смятат за „спряло“. Последмото таков спиране е било в началото на 1970-те години.

Не знаем съвсем скоростта на въртене, но според учените вътрешното ядро превключва посоките приблизително на всеки седем десетилетия благодарение на електромагнитните дисбаланси и гравитационните сили.

Новото проучване допълнително проследява сеизмичните вълни през ядрото, за да види как те се разгръщат от другата страна на Земята. „Този глобално последователен модел предполага, че ротацията на вътрешното ядро наскоро е спряла“, се казва в проучването.

С промяната на въртенето през десетилетията авторите смятат, че има взаимодействие между въртенето на ядрото и мантията на Земята. „Тази периодичност съвпада с промените в няколко други геофизични наблюдения, особено продължителността на деня и магнитното поле“, пишат авторите.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.