Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Възраждане“ и БСП сезират КС за строежа на нов реактор в АЕЦ „Козлодуй“ по технология на САЩ в опитна фаза

„Възраждане“ обяви, че ще сезира Конституционния съд (КС) за приетото от Народното събрание решение за провеждане на преговори с правителството на САЩ относно сключване на споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“. От партията са се обърнали към БСП за подкрепа на жалбата, за да съберат нужните подписи, съобщи председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов на брифинг в парламента, предаде БТА. От БСП съобщиха, че ще се подпишат под искането на „Възраждане“ за сезиране на Конституционния съд. Според тях американската технология, която ще се използва, все още е в опитна фаза и не искат България да става експериментална площадка.

С подобно решение се нарушава основният принцип на равнопоставеността в отношенията, както пред закона, така и основният принцип в конкуренцията, коментира той. Българската държава взема решение и то абсолютно неконституционно, защото не може законодателната власт да задължава изпълнителната власт да се предприемат действия в посока облагодетелстване на една конкретна фирма и то с милиарди, допълни той.

Става въпрос за антиконституционно, незаконно, лобистко решение, с което се цели едно единствено нещо – нашите родни евроатлантиците в парламента да покажат на посолството на САЩ колко са верни, коментира лидерът на „Възраждане“.

„Ние сме категорично за развитие на атомната енергия в България“, заяви лидерът на „Възраждане“.- „Но нека да не забравяме, че ние имаме два блока, купени и платени, които стоят в момента в кашони, те трябва да бъдат разположени на вече наполовина почти готовата площадка на АЕЦ „Белене“, коментира депутатът. По думите му, площадката е на 40 % готова и не говорим за изграждане, а за довършване на АЕЦ „Белене“. Да имаш два атомни реактора, чисто нови, и да не ги използваш нарочно, защото са руски, това е национално предателство, каза Костадинов. Те всъщност не са руски, те вече са български и може да направим необходимите действия, за да ги приведем в експлоатация, посочи лидерът на „Възраждане“.

БСП ще дадат нужните подписи, за да бъде сезиран Конституционният съд по решение на Народното събрание за изграждане на нова ядрена мощност на територията на АЕЦ „Козлодуй“ с американската технология AP1000, обявиха на брифинг в парламента от партията.

Борислав Гуцанов заяви, че американската технология е все още в опитна фаза и не искат България да се превръща в експериментална площадка на нови ядрени мощности. Същата теза беше споделена и от „Възраждане“.

Според левицата по-добра алтернатива е да се завърши проектът в Белене, тъй като са вложени много пари, а новите мощности в Козлодуй ще струват три пъти по-скъпо.

Според БСП проектът „Белене“ е национален проект, той е европейски, който би помогнал за балансирането на българската, балканската и европейската енергийна система. Лъжа е, че трябва да се взимат нови лицензи за АЕЦ „Белене“, коментира депутатът.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.