Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

“Възраждане“ и ИТН предлагат нов референдум за еврото

„Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН) внасят в парламента проекторешение за свикване на нов референдум за запазване на българския лев до 2043 г.

Макар че двете партии заемат различни позиции по въпроса, проекторешението се внася и от двете парламентарни групи. „Възраждане“ са против приемането на еврото, а ИТН искат да влезем в еврозоната, когато сме готови. От партията на Слави Трифонов заявиха, че биха гласували „против“, но имат принципното убеждение, че трябва да се състои допитване до народа.

„Това е инициатива, която преди няколко месеца парламентът отхвърли. Решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като противоконституционен и точно заради това ние го внасяме отново, за да може българският народ да се произнесе иска или не иска да влизаме в еврозоната“, коментира зам.-председателят на ПГ на „Възраждане“ Цончо Ганев.

„ИТН е за въвеждане на еврото, когато България е готова, но подкрепя принципа българските граждани да бъдат питани“, заяви председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов. Той обясни мотивите за новата инициатива за референдум заедно с „Възраждане“.

„Подкрепяме референдума на „Възраждане“ по изключително морални причини – защото те положиха усилия и събраха необходимия брой подписи да има референдум и Народното събрание, предишното, наруши Конституцията и собствения си закон, който беше приело, за референдумите и изхвърли в кошчето волята на 604 000 българи, които са се подписали“, каза Тошко Йорданов.

„Ние на този референдум, ако се състои, ще агитираме „против“ и ще искаме нашите хора да гласуват против въпроса, който задава „Възраждане“, но смятаме, че решението трябва да е в българските граждани“, добави Тошко Йорданов.

Конституционният съд отклони искането на 49 депутати от „Възраждане“ и ИТН, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за запазване на лева. Съдиите отхвърлиха жалбата на „Възраждане“ против решението на Народното събрание през юли 2023 г., с което пленарната зала отказа да провеждането на референдум. Въпросът беше „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“, а сред мотивите мнозинството в НС да откаже беше посочено, че този ангажимент фигурира в договора ни за присъединяване към ЕС.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Само така! Психо-„либералите“ се смяха на Волгин, когато каза, че е възможно да участват в учредяването на нова партия в ЕП. Обясняваха, колко сме били малки и как това било невъзможно и други комплексарски чуждопоклоннически изказвания. Същото направи и Орбан от Унгария с учредяването на „Патриоти за Европа“. Сигурно и в Унгария се намират евроатлантици, които обясняваат, че Унгария е малка и нищо не зависи от нея… Това е начинът – обединение и съпротива срещу разрушаването на традиционното семество, християнските ценности, земеделието и националния суверенитет на държавите в Европа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.