Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

“Възраждане“ и ИТН: Референдум за еврото ще има, депутатите не са разбрали за какво гласуват „против“

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и Ивайло Вълчев от ИТН изненадващо обявиха, че референдум за запазване на българския лев до 2043 г. ще има. Депутатите не са разбрали какво точно гласуват и всъщност са му дали зелена светлина, без да се усетят.

Според Костадинов в залата е трябвало да гласуват проекта на решение на правната комисия, която предлага отхвърляне на референдума. Така именно това проекторешение е било отхвърлено и на практика е потвърдено провеждането на народното допитване.

„Това, което виждате на снимката, е проектът за решение относно провеждането на референдума за запазване на българския лев. С този проект се ОТХВЪРЛЯ провеждането на референдум. Това проекторешение обаче беше ОТХВЪРЛЕНО от мнозинството на тройната коалиция ППДБ, ДПС и ГЕРБ. Иначе казано с отхвърлянето на решението за отхвърляне на референдума, референдум ще има“, написа Костадинов във Фейсбук.

„Тъй като ние видяхме какво се случва, на свой ред тихо и кротко гласувахме „за“, след което за по-сигурно поискахме и прегласуване, което още веднъж потвърди решението:) С това точката свърши, след нея мина и следващата, а накрая свърши и парламентарния контрол. Заседанието на парламента беше закрито. А тъй като бавиха взимането на решение да последно, сега и да искат нещо да измислят, нищо не могат да направят, защото крайният срок за произнасяне на Народното събрание по референдума изтича тази вечер в 24 ч.“, обясни лидерът на „Възраждане“.

„От бързане да погазят закона и конституцията, големите юристи“ на ПП-ДБ дори не можаха да подготвят и решение като хората – в него безпрецедентно липсваха мотиви, което само по себе си го прави нищожно. Сега вече крайното решение е в ръцете на президента, който е длъжен да се съобрази със закона и решението на НС и да насрочи референдум. Вярвам, че Радев, за разлика от управляващите, ще спази закона, както винаги досега го е правил.

Уважаеми сънародници, референдум за запазване на лева ще има, и ние българите ще го спечелим!“, написа лидерът на „Възраждане“.

Депутатът от ИТН Ивайко Вълчев потвърди същото: „Ако приемем гласуването такова, каквото беше в пленарната зала, излиза, че референдумът за еврото е приет и че против него са гласували „Възраждане“ и ние от „Има такъв народ“, а останалите партии са били „за“. Оказа се, че има проблем с процедурата. Обявяването на това какво се гласува май не е било толкова правилно. Бил е предложен за гласуване проектът на вносителя, на „Възраждане“, на инициативния комитет, за който, ако гласуваш „за“, си „за“ референдума – там подкрепихме ние и „Възраждане“, поясни депутатът, цитиран от dir.bg.

Според Вълчев после се разбрало, че това, което е трябвало да се случи, е да бъде предложен проектът на правната комисия, която отхвърли референдума. „Тогава, който гласува „за“ предложението на комисията, отхвърля допитването, а който гласува „против“ предложението на Правната комисия, приема референдума“, каза още депутатът.

Народният представител от ИТН смята, че случаят с референдума показва „нивото на правна подготовка“ в парламента. Вълчев призова управляващото мнозинство да обясни пред обществото грешката си: „Големите юристи, които в залата днес обясняваха защо юридически, финансово и политически не е полезно да има референдум, нека се хванат на работа и след хаоса и грешката, обяснят случилото се“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.