Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 29 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Великобритания арестува трима българи за шпионаж в полза на Русия

Трима български граждани са арестувани във Великобритания по подозрение за шпионаж в полза на Русия, съобщи BBC. Задържаните са: Орлин Русев, на 45 г., от Грейт Ярмут, Норфолк; Бисер Джамбазов, на 41 г., от Хароу, северозападен Лондон; Катрин Иванова, на 31 г. Хароу. Тримата обвиняеми очакват съдебен процес пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари.

Българите са арестувани и обвинени във Великобритания по време на мащабно разследване. Подсъдимите български граждани са задържани през февруари и оттогава са в ареста, твърди BBC.

Те са обвинени в притежаване на документи за самоличност с „непочтени намерения“, знаейки, че са фалшиви. Документите включват паспорти, лични карти и други за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватска, Словения, Гърция и Чехия.

Според BBC тримата живеят в Обединеното кралство от години, като Орлин Русев е имал бизнес сделки в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и три години работи като техническо лице във финансовите услуги. Неговият онлайн профил в LinkedIn гласи, че по-късно е имал бизнес, свързан със сигнално разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали. Г-н Русев, чийто последен адрес е крайбрежна къща за гости в Грейт Ярмут, също заявява, че някога е бил съветник в българското министерство на енергетиката, добавя Би Би Си.

В Хароу бивши съседи описват Джамбазов и Иванова като двойка. Джамбазов е представен като шофьор в болница, а Иванова описва себе си в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес.

Двамата се преместват в Обединеното кралство преди около десетилетие и са управлявали обществена организация, предоставяща услуги на българи, включително запознаването им с „културата и нормите на британското общество“. Според български държавни документи онлайн те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори на граждани, живеещи в чужбина.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.