Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Великобритания използва незаконна шпионска технология в Русия и Украйна: британски журналист

Частна американска компания, свързана с Украйна, предоставя на британските военни незаконно събрани данни, за да подпомогне планирането на атаки и целенасочени убийства, съобщи разследващият сайт Grayzone.

Според документи, публикувани от британския журналист Кит Кларенбрг, военните използват данни, незаконно събрани от мобилни телефони в Русия и Украйна от шпионската фирма Anomaly 6, за „планирането на военни офанзиви и артилерийски атаки, убийства, набиране на активи и други мерки“.

В свое предишно разследване Grayzone разкри, че служителите на Anomaly 6 знаят, че тяхната операция за извличане на данни, която може да се насочи към всеки смартфон в света чрез код, тайно вграден в популярни приложения, е незаконна. На британския военен и разузнавателен апарат е забранено да събира тези данни, но според изтеклите документи данните от Anomaly 6 им се препращат от британската частна военна компания Prevail Partners.

Това споразумение позволява на правителството да заобиколи надзора и „да получи разбиране в реално време или почти в реално време за разположението“ на руските „войски, оборудване и смъртоносни материали“, които след това могат да бъдат предадени на Киев. Въпреки че САЩ заявиха, че ограничават обмена на разузнавателна информация с Украйна, Обединеното кралство не е налагало ограничения върху данните, които предава.

Ненадеждният характер на някои от тези данни от смартфони, съчетан с готовността на украинските военни да екзекутират така наречените „сътрудници“, може да свърже Лондон с „престъпления срещу човечеството“, извършени от Киев срещу цивилни, твърди Grayzone.

Prevail Partners е замесена в подпомагането на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) да изгради специална армия за саботажи, твърди медията и посочва, че един от основателите й е помогнал за изготвянето на планове за атака на Кримския мост, малко преди да бъде взривен при бомбения атентат през септември, при който загинаха четирима цивилни.

Още по темата: Британски командоси са участвали във „високорискови“ тайни операции в Украйна

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.