Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Великобритания използва незаконна шпионска технология в Русия и Украйна: британски журналист

Частна американска компания, свързана с Украйна, предоставя на британските военни незаконно събрани данни, за да подпомогне планирането на атаки и целенасочени убийства, съобщи разследващият сайт Grayzone.

Според документи, публикувани от британския журналист Кит Кларенбрг, военните използват данни, незаконно събрани от мобилни телефони в Русия и Украйна от шпионската фирма Anomaly 6, за „планирането на военни офанзиви и артилерийски атаки, убийства, набиране на активи и други мерки“.

В свое предишно разследване Grayzone разкри, че служителите на Anomaly 6 знаят, че тяхната операция за извличане на данни, която може да се насочи към всеки смартфон в света чрез код, тайно вграден в популярни приложения, е незаконна. На британския военен и разузнавателен апарат е забранено да събира тези данни, но според изтеклите документи данните от Anomaly 6 им се препращат от британската частна военна компания Prevail Partners.

Това споразумение позволява на правителството да заобиколи надзора и „да получи разбиране в реално време или почти в реално време за разположението“ на руските „войски, оборудване и смъртоносни материали“, които след това могат да бъдат предадени на Киев. Въпреки че САЩ заявиха, че ограничават обмена на разузнавателна информация с Украйна, Обединеното кралство не е налагало ограничения върху данните, които предава.

Ненадеждният характер на някои от тези данни от смартфони, съчетан с готовността на украинските военни да екзекутират така наречените „сътрудници“, може да свърже Лондон с „престъпления срещу човечеството“, извършени от Киев срещу цивилни, твърди Grayzone.

Prevail Partners е замесена в подпомагането на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) да изгради специална армия за саботажи, твърди медията и посочва, че един от основателите й е помогнал за изготвянето на планове за атака на Кримския мост, малко преди да бъде взривен при бомбения атентат през септември, при който загинаха четирима цивилни.

Още по темата: Британски командоси са участвали във „високорискови“ тайни операции в Украйна

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.