Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Великобритания: Оръжията за Украйна могат да попаднат в ръцете на терористи

Западни оръжия могат да бъдат трафикирани извън Украйна и да попаднат в ръцете на престъпници и терористи, заяви генералният директор на Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания (NCA) Греъм Бигар пред Sunday Times. По-рано Москва изчисли, че всеки месец от Украйна се изнасят оръжия на стойност до 1 милиард долара.

„Както при всеки конфликт, когато се изпращат огромни количества оръжия, съществува риск от ответен удар, каза Греъм Бигар. „В края на конфликта има излишни оръжия, които попадат в ръцете на престъпници или терористи“.

Бигар, който пое ръководството на Националната агенция за борба с престъпността през август, заяви, че полицията във Великобритания и Европа следи за пистолети, картечници и гранати, които се появяват по улиците.

Въпреки че е получил уверения от началника на националната полиция на Украйна, че западните оръжия се отчитат, той каза, че Европол и други европейски правоприлагащи органи са „нащрек за това“.

Бигар твърди, че Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания все още не е видяла никакви доказателства за престъпници, които са получили оръжие от Украйна. И Интерпол, и Европол обаче предупредиха, че оръжията неизбежно ще напуснат страната и ще се озоват на черния пазар.

Западните служби признаха, че не могат да проследят по-голямата част от доставките си на оръжие, след като влязат в Украйна. Руското външно министерство твърди, че до оръжия за 1 милиард долара се насочват от Украйна към престъпници и терористични групи в Близкия изток, Африка и Югоизточна Азия всеки месец.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.