Разследвания и новини без цензура

събота, 25 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Великобритания: Оръжията за Украйна могат да попаднат в ръцете на терористи

Западни оръжия могат да бъдат трафикирани извън Украйна и да попаднат в ръцете на престъпници и терористи, заяви генералният директор на Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания (NCA) Греъм Бигар пред Sunday Times. По-рано Москва изчисли, че всеки месец от Украйна се изнасят оръжия на стойност до 1 милиард долара.

„Както при всеки конфликт, когато се изпращат огромни количества оръжия, съществува риск от ответен удар, каза Греъм Бигар. „В края на конфликта има излишни оръжия, които попадат в ръцете на престъпници или терористи“.

Бигар, който пое ръководството на Националната агенция за борба с престъпността през август, заяви, че полицията във Великобритания и Европа следи за пистолети, картечници и гранати, които се появяват по улиците.

Въпреки че е получил уверения от началника на националната полиция на Украйна, че западните оръжия се отчитат, той каза, че Европол и други европейски правоприлагащи органи са „нащрек за това“.

Бигар твърди, че Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания все още не е видяла никакви доказателства за престъпници, които са получили оръжие от Украйна. И Интерпол, и Европол обаче предупредиха, че оръжията неизбежно ще напуснат страната и ще се озоват на черния пазар.

Западните служби признаха, че не могат да проследят по-голямата част от доставките си на оръжие, след като влязат в Украйна. Руското външно министерство твърди, че до оръжия за 1 милиард долара се насочват от Украйна към престъпници и терористични групи в Близкия изток, Африка и Югоизточна Азия всеки месец.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.